VS: Republikeinen blokkeren benoeming Defensieminister Chuck Hagel

15/02/13 om 00:11 - Bijgewerkt om 00:11

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zijn er minstens voorlopig in geslaagd de benoeming van Chuck Hagel tot nieuwe minister van Defensie te blokkeren. Merkwaardig: Hagel is zelf een Republikein.

VS: Republikeinen blokkeren benoeming Defensieminister Chuck Hagel

© Belga

De Democraten slaagden er donderdag niet in de benodigde 60 stemmen te halen om de benoeming er snel door te drukken. De beslissing is daardoor met minstens tien dagen uitgesteld.

Filibuster

De Democraten bezetten 55 van de 100 zitjes in de Senaat en hadden de steun van minstens vijf Republikeinen nodig om een Republikeinse filbuster te breken. Dat is een parlementaire tactiek om zaken te blokkeren door het debat eindeloos te rekken. Om een filibuster te breken - en dus tot een definitieve stemming over et gaan - zijn 60 stemmen nodig.

De stemming om het debat over Hagel stop te zetten, eindigde met 58 stemmen voor en 40 tegen.

De benoeming is daarmee niet van de baan. In de week van 25 februari - de Senaat ligt volgende week stil - komt Hagel opnieuw ter sprake. Verschillende Republikeinen, onder wie John McCain, hebben al gezegd dat ze de kandidatuur dan wel zullen steunen.

Israël

De voordracht van Hagel door Amerikaans president Barack Obama is controversieel. De 66-jarige Vietnamveteraan Hagel zetelde twaalf jaar in de Senaat voor de Republikeinen, maar ligt binnen die partij onder vuur omdat hij te kritisch zou zijn voor Israël. (Belga/TV)

Onze partners