VS: Rechter handhaaft 'Voter ID'-wet in Pennsylvania

16/08/12 om 05:27 - Bijgewerkt om 05:27

Kiezers in de Amerikaanse staat Pennsylvania zullen een identiteitsbewijs met foto moeten laten zien om te mogen stemmen. Dat kan een strop worden voor Barack Oabma en de Democraten.

VS: Rechter handhaaft 'Voter ID'-wet in Pennsylvania

© Reuters

De rechtszaak werd aangespannen door een groep burgers met vooraan Viviette Applewhite, en 93-jarieg vrouw uit Philadelphia die nog nooit een identiteitsbewijs met foto gehad heeft en desondanks altijd stemde. Zij namen het niet dat het deelstaatsparlement, waar de Republikeinse partij in de meerderheid is, mensen wil verplichten om 'photo ID' voor te leggen wanneer ze gaan stemmen.

Rechter Robert Simpson wees hun klacht echter van de hand. Volgens hem wordt er niemand gediscrimineerd en kan de wet dus in voege gaan tegen de presidentsverkieizngen van zes november.

Discriminatie

In de VS bestaat geen nationale identiteitskaart. Kiezers zullen dus in verreweg de meeste gevallen hun rijbewijs moeten voorleggen. De eisers in de rechtbank vinden dat echter een vorm van discriminatie tegen zwarten en ander etnische minderheden, ouderen en armen. Die hebben in verhouding vaker geen rijbewijs, dus zou de Voter ID-wet hun stemrecht inperken.

Dat kan grote politieke gevolgen hebben. Minderheden stemmen vaker voor Democraten. Bovendien zijn ze vaker te vinden in grote steden, waar de Democraten het ook al beter doen.

In de rechtszaak in Pennsylvania stelden de eisers dat 9 procent van de stemgerechtigde bevolking van de staat geen rijbewijs heeft. In het Democratische bastion Philadelphia, waar een derde van de bevolking zwart is, zou haast twintig procent van de kiezers geen rijbewijs hebben.

Bovendien is Pennsylvania een van de strijdstaten die over de afloop van de presidentsverkiezingen kunnen beslissen. Barack Obama ligt er momenteel vrij comfortabele voor in de peilingen, maar er hoeft niet heel veel gebeuren om de staat te doen kantelen, wat de hele verkiezing kan doen omslaan.

Kiesfraude

Links Amerika staat dan ook op zijn achterste poten over Voter ID-wetten zoals in Pennsylvania en een reeks andere staten waar de Republikeinen de plak zwaaien. Progressieven zien een gecoördineerd offensief om minderheden te discrimineren aan de stembus en er zododen voor te zorgen dat de Republikein Mitt Romney de verkiezingen wint.

De Republikeinen stellen dan weer dat hooguit één procent van de bevolking van Pennsylvania geen rijbewijs heeft. Zij zeggen dat de Voter ID-wetten er zijn om kiesfraude te voorkomen.

Een recent rapport van News 21, een universitaire groep voor onderzoeksjournalisitiek, stelde echter vast dat er in de hele VS sinds 2000 maar tien gevallen zijn vastgesteld van mensen die zich in het stembureau voor iemand anders uitgaven.

Critici zeggend dan ook dat kiesfraude een drogreden is en dat alles om politieke machtspelletjes draait. Zij vinden dat hun gelijk bevestigd werd door een uitspraak van Mike Turzai, de Republikeinse topman in het deelstaatsparlement van Pennsylvania, die eind juni zijn politieke verwezenlijkingen oplijstte: "Voter ID, wat gouverneur Romney zal toelaten om de staat Pennsylvania te winnen: kláár." (TV)

Onze partners