VS: Rechtbank blokkeert 'Voter ID'-wet in Texas

30/08/12 om 23:28 - Bijgewerkt om 23:28

De wet zou kiezers in Texas verplichten om een identiteitsbewijs te tonen wanneer ze gaan stemmen. Dat is discriminerend voor minderheden, vindt de rechtbank.

VS: Rechtbank blokkeert 'Voter ID'-wet in Texas

© Reuters

Net als een reeks andere staten recent deden, voerde Texas nieuwe wetgeving in die kiezers zou verplichten om voor ze mogen stemmen een identiteitsbewijs met foto te laten zien. Dat is nieuw, want in de VS bestaat er geen nationale identiteitskaart, zoals in België.

Een federale rechtbank in Washington DC beslist nu dat de Texaanse wet minderheden discrimineert, schrijft de krant The Washington Post. Volgens het driekoppige college toonde Texas onvoldoende aan dat de wet het stemrecht van minderheden niet zou aantasten. De rechtbank vond ook dat de kost van het verkrijgen van identiteitsbewijzen het zwaarst zou wegen voor zwarten en Latino's.

Kiesfraude bestrijden

'Voter ID'-wetten staan zwaar ter discussie in de VS. De acht staten waar ze doorgevoerd zijn, worden op één uitzondering na (een onafhankelijke gouverneur) geleid door Republikeinen. In een aantal andere staten met Republikeinse gouverneurs staan gelijkaardige wetten op stapel.

Die gouverneurs voeren aan dat ze daarmee kiesfraude willen bestrijden. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat kiesfraude in de VS zo goed als onbestaande is.

Heet hangijzer

Democraten stellen dan ook dat 'Voter ID'-wetten een manier zijn om zwarten en Latino's weg te houden van de stemlokalen. Die stemmen in grote meerderheid voor de Democraten, maar zwarten en Latino's zijn ook vaker arm en hebben bijgevolg minder vaak rijbewijzen, de voornaamste vorm van identiteitsbewijs met foto.

Op minder dan twee maanden voor een presidentsverkiezing op het scherp van de snee is Voter ID een heet politiek hangijzer in de VS. Mike Turzai, een Republikeinse topman in Pennsylvania, waar een gelijkaardige wet werd aangenomen, stelde recent dat Voter ID de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou toelaten om die cruciale staat te winnen. Voor progressief Amerika was die uitspraak het bewijs dat het de Republikeinen niet om fraudebestrijding gaat, maar om politieke machtsspelletjes.

Hooggerechtshof

Een rechtbank ik Pennsylvania handhaafde twee weken geleden de Voter ID-wet van die staat. De uispraak van het Federale hof in Washington kan echter nationale gevolgen hebben.

De staat Texas gaf al aan dat ze in beroep zou gaan. De volgende halte is het Hooggerechtshof. De hoogste rechtbank in de VS moet zich dan uitspreken over de grondwettelijkheid van de zaak en kan Voter ID-wetten verbieden voor de hele VS - of net niet. (TV)

Onze partners