VS: priester schrapt wapenklas in kerk na tussenkomst bisschop

23/04/15 om 02:09 - Bijgewerkt om 02:33

Edward Fride, priester in de doorgaans rustige universiteitsstad Ann Arbor, die zijn parochianen aanraadde zich te bewapenen, zal niet langer in kerkgebouwen lessen geven over wapenvergunningen.

VS: priester schrapt wapenklas in kerk na tussenkomst bisschop

Pastoor Edward Fride, op zijn Facebookpagina © © Facebook

Dat heeft hijzelf bekendgemaakt. Zijn bisschop heeft hem erop gewezen dat kerken wapenvrije plaatsen zijn en dat het geen pas heeft in de kerk of in kerkbezittingen les te geven over wapens.

Fride had eerder deze maand in een uitvoerige brief aan zijn parochianen laten weten dat ze zich moesten bewapenen. Het is voor christenen nogal gebruikelijk, zo schreef hij, om te denken "dat, omdat ze de heer Jezus kennen, alles altijd goed zal uitdraaien, en er hen en hun families niets kan overkomen".

Zo had hij er zelf ook ooit over gedacht, ging hij verder, hij was pacifist en gewetensbezwaarde geweest, maar sinds zijn bekering tot het katholicisme had hij zich afgevraagd wat hij zou doen als hij er "getuige van zou zijn dat een vrouw geslagen of seksueel aangevallen zou worden, of als iemand kinderen zou aanvallen. Ik kwam tot de conclusie dat ik zeker geen pacifist meer was en dat er omstandigheden waren waarin ik actief zou tussenkomen, zelfs op een dodelijk niveau als dat nodig zou blijken". Hij raadde zijn parochianen aan hierover na te denken, en zich te bewapenen, ook in het licht van besparingen die door de ordemacht werden doorgevoerd.

Vergunning

Op Palmzondag kondigde hij tijdens de mis aan dat hij in gebouwen van de kerk drie wapenlessen zou geven, om te beginnen les over het verkrijgen van een vergunning om een verborgen wapen te dragen.

Zijn wapendrift viel niet bij alle katholieken in goede aarde, ook al vinden ze hem verder een afdoend pastoor. Zijn brief belandde in de Detroit Free Press en de bisschop zag zich verplicht zijn pastoor terecht te wijzen.

Fride legt zich neer bij de beslissing van de bisschop en zal de twee nog resterende lessen niet meer geven.

Lees meer over:

Onze partners