VS-presidentsverkiezingen: Obama leidt in strijdstaten

02/08/12 om 04:10 - Bijgewerkt om 04:10

Barack Obama doet het in de cruciale staten Pennsylvania, Ohio en Florida beter dan de Republikein Mitt Romney, blijkt uit een peiling. Kiezers wantrouwen beide heren met de economie, maar vinden Obama sympathieker.

VS-presidentsverkiezingen: Obama leidt in strijdstaten

© Reuters

Als Obama in november wint in alle drie die staten is hij zo goed als zeker herverkozen. Onder de 'strijdstaten', waar Democraten en Republikeinen aan elkaar gewaagd zijn en Amerikaanse presidentsverkiezingen beslist worden, zijn Ohio, Florida en Pennsylvania traditioneel de zwaargewichten: wie twee van de drie wint, mag doorgaans verder naar het Witte Huis.

Barack Obama won ze in 2008 alle drie. Volgens een nieuwe peiling, uitgevoerd door de Quinnipiac-universiteit, in opdracht van de New York Times en televisiezender CBS, kan hij dat ook dit jaar. In Pennsylvania klopt Obama Romney met 53 procent tegen 42, In Ohio met 50-44 en in Florida met 51-45.

Vooral dat laatste resultaat is opmerkelijk. Tot voor kort was het in Florida nog nek aan nek. Met een verschil in dubbele cijfers is Pennsylvania op dit moment strikt genoemen niet eens meer een strijdstaat. Beide campagnes zijn er opgehouden met adverteren op televisie, wat betekent dat Romney het terrein overlaat aan Obama.

Welwillender tegenover Obama

In alle drie de staten is de economie het grootste thema, op ruime afstand gevolgd door gezondheidszorg. Opvallend is dat de kiezers geen van beide kandidaten op dat vlak vertrouwen. Obama noch Romney kan er veel meer dan een kwart van de kiezers van overtuigen dat ze het beter zouden krijgen als hij president wordt, en dat geldt in elk van de drie staten.

Tegelijkertijd staan de kiezers welwillender tegenover Obama dan Romney. Telkens iets meer dan de helft heeft een positief idee over de president, terwijl plusminus veertig procent dat zegt over Romney. De vraag "wie geeft er meer om mensen zoals u?", geeft ongeveer dezelfde verhouding te zien ten voordele van Obama.

Kiesmannen

Dat alles moet leiden tot een meerderheid in het electorale college, waar de kiesmannen die in elke individuele staat verkozen worden de president aanduiden. Met nog minder dan honderd dagen te gaan voor de verkiezingen van 6 november wordt er steeds nauwer gekeken naar de bekende electorale landkaarten van de VS, waarop staten rood kleuren voor Republikeinen en blauw voor Democraten.

Volgens de schatting van de New York Times kan Obama vandaag rekenen op 237 kiesmannen, tegenover 206 voor Romney. 95 zijn nog onbeslist. De gespecialiseerde website RealClearPolitics, die een gemiddelde maakt van tientallen peilingen, geeft een gelijkaardig plaatje te zien. Daar heeft Obama 247 kiesmannen en Romney 191, met precies 100 onbeslisten. Om te winnen, zijn 270 stemmen nodig in het electorale college. (TV)

Onze partners