VS: Paul Ryan genomineerd tot kandidaat-vicepresident

30/08/12 om 06:09 - Bijgewerkt om 06:09

Op de Republikeinse Conventie in Tampa heeft Congresman Paul Ryan de vicepresidentiële nominatie aanvaard. Hij ging meteen in het offensief tegen Barack Obama.

VS: Paul Ryan genomineerd tot kandidaat-vicepresident

© Reuters

Voor Ryan was de rechtsreeks uitgezonden toespraak de eerste grote kans om zichzelf aan tientallen miljoenen Amerikanen voor te stellen. Ryan gebruikte zijn tijd om zijn kopman Mitt Romney aan te prijzen en - vooral - om president Barack Obama aan te vallen.

'Het eindigt met een downgrade'

"Het begon met een financiële crisis en het eindigt met een banencrisis", zei Ryan over Obama en zijn regering. "Het begon met een huisvestingscrisis die zij niet veroorzaakten, maar het eindigt met een huisvestingscrisis die ze niet opgelost hebben. Het begon met een perfecte AAA-rating voor de VS en het eindigt met een downgrade."

"Wij zullen de economische problemen van deze natie oplossen", vervolgde Ryan. "En ik zal eerlijk met u zijn. We hebben niet zoveel tijd. Maar als we slim zijn en de leiding op ons nemen, dan kunnen we het."

Explosief thema

Ryan herhaalde zijn verwijt dat Obama Medicare, de openbare ziekteverzekering voor ouderen, meer dan 700 miljard dollar afhandig wil maken. Dat is merkwaardig, want terwijl feitencheckers en economen stellen dat Ryans claim niet klopt, staat hij zelf vooral bekend om zijn begrotingsplan dat Medicare zou privatiseren. Dat belooft een explosief thema te worden tijdens de verdere campagne.

Ryan, de Republikeinse begrotingspecialist in het Huis van Afgevaardigden, deed ook wenkbrauwen fronsen toe hij Obama verweet dat hij het Simpson-Bowles-begrotingsplan niet aangenomen had. Dat terwijl Ryan daar destijds zélf tegen gestemd had. (TV)

Onze partners