VS-patrouilleboot 'vuurt waarschuwingsschoten' naar Iraans schip in nieuwe confrontatie

25/08/16 om 23:27 - Bijgewerkt op 26/08/16 om 02:21

In het vierde incident in twee dagen heeft een Amerikaans patrouilleschip drie waarschuwingsschoten gevuurd in de richting van een klein Iraaks oorlogsschip, dat tot op 200 meter naderde.

VS-patrouilleboot 'vuurt waarschuwingsschoten' naar Iraans schip in nieuwe confrontatie

Beelden vanaf VS-destroyer Nitze © /

Dat meldde de woordvoerder van het Pentagon, Peter Cook.

Op het moment van het incident, dat woensdag plaatsvond, was volgens de woordvoerder in het noorden van de Perzische Golf een militaire oefening aan de gang met twee Amerikaanse schepen en een schip van Koeweit. Een klein oorlogsschip van de Iraanse Revolutionaire Wacht kwam aan hoge snelheid tot op 200 meter van een van de Amerikaanse schepen, de USS Squall, en "viel de oorlogsschepen lastig", door onder meer om ze heen te cirkelen.

Volgens het Pentagon werden alle "gebruikelijke" communicaties uitgeprobeerd om "de situatie te ontzenuwen", van vuurpijlen tot en met een kortstondige radioverbinding, en toen dat geen resultaat gaf, vuurde de Squall drie waarschuwingsschoten. Daarna veranderde het Iraanse schip van koers.

Escalatie?

Cook zei dat het "aan de Iraniërs is om zich op professionele wijze te gedragen, zoals alle zeemachten doen. We zullen blijven doen wat nodig is om onze vaartuigen te beschermen".

Eerder op de dag waren er nog twee andere incidenten tussen Amerikaanse en Iraanse schepen. Zo voeren drie schepen tot driemaal toe door het kielzog van de USS Tempest, op ongeveer 600 meter van het schip. Daarnaast voer een van de Iraanse schepen dat bij een van de eerdere incidenten betrokken was door het kielzog van de destroyer USS Stout.

Een dag eerder waren 4 Iraanse snelboten heel dicht genaderd bij een andere destroyer, USS Nitze.

In alle drie gevallen, aldus het Pentagon, ging het om schepen van de Revolutionaire Wacht als verschillend van het reguliere Iraanse leger. Het Pentagon suggereert dat die Wacht op een uit de hand lopend incident aanstuurt.

Woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Elizabeth Trudeau verklaarde aan CNN dat dergelijke incidenten "de spanningen onnodig verhogen" en dat de VS niet op de hoogte zijn van de bedoelingen van Iran.

Reactie Iran

"De Iraanse schepen hadden als opdracht om de veiligheid van het land te verzekeren in de zee en in de Perzische Golf", reageerde de Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan. "Uiteraard controleren de schepen minutieus alle bewegingen van buitenlandse schepen. Als zo'n schip onze wateren binnenkomt, dan sturen wij een waarschuwing, en als het om een daad van agressie gaat, gaan wij de confrontatie aan."

(Belga/RR)

Onze partners