VS-parlementslid wil Obama afzetten voor strengere wapenwetten

15/01/13 om 05:10 - Bijgewerkt om 05:10

De Republikeinse Congresman Steve Stockman uit Texas wil een impeachmentprocedure inzetten tegen Barack Obama als die zijn bevoegdheden gebruikt om strengere vuurwapenregels uit te vaardigen.

VS-parlementslid wil Obama afzetten voor strengere wapenwetten

© Reuters

"De recente aankondiging dat het Witte Huis presidentiële besluiten wil gebruiken om onze grondwettelijke rechten in te perken om wapens te bezitten en dragen is een ongrondwettelijke en gewetenloze aanval op de basisprincipes van deze republiek", meldde Stockman in een statement.

"Ik deze actie belemmeren met alle mogelijke middelen, inclusief, maar niet beperkt tot het schrappen van de budgetten voor de uitvoering en voor het Witte Huis zelf en zelfs het indienen van een motie tot impeachment."

Impeachment is de procedure waarmee een Amerikaanse president afgezet kan worden.

Presidentiële autoriteit

Het plan om strengere wapenwetten uit te vaardigen kwam er na de schietpartij in december in de Sandy Hook-school in Newtown (Connecticut). Daar vermoordde een dolle schutter twintig kinderen en zes volwassenen. Een speciale commissie onder leiding van vicepresident Joe Biden legt deze week voorstellen neer voor nieuwe regelgeving.

Barack Obama gaf maandag aan dat hij zijn presidentiële bevoegdheden zou gebruiken om maatregelen te nemen waarvoor geen parlementaire goedkeuring nodig is.

Obama heeft niet de macht op om eigen houtje hele categorieën vuurwapens te verbieden. Hij kan bijvoorbeeld wel strengere reglementen uitvaardigen voor wapenhandelaars en ervoor zorgen dat er strenger wordt toegezien dat vuurwapens niet in handen komen van geesteszieken.

"Ik heb er vertrouwen in dat er bepaalde stappen zijn die we kunnen zetten die geen nieuwe wetgeving vereisen en die binnen mijn autoriteit als president liggen", zei Obama tijdens een persconferentie maandag op het Witte Huis.

Verbod op aanvalswapens

Een nieuwe peiling van de krant The Washington Post en televisiezender ABC geeft aan dat een meerderheid (52 procent) van de Amerikanen na Newtown gewonnen is voor strengere wapenwetten.

Een veelbesproken maatregel is een verbod op de semiautomatische aanvalswapens die vaak gebruikt worden door dolle schutters in de VS. Zo'n verbod was al van kracht van 1994 tot 2004 en Obama heeft al meermaals laten horen is dat hij het wil hernieuwen.

Daar is echter de goedkeuring voor nodig van het parlement. Harry Reid, de Democratische voorzitter de Senaat, liet horen dat de kans daarop klein is, vooral omdat de Rpeublikeinen de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden (het Amerikaanse equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers). Zij zijn niet gewonnen voor zo'n verbod.

"Is dat iets dat door de Senaat kan komen?", zei Reid aan de televisiezender PBS. "Misschien. Is het iets dat door het Huis kan komen? Ik betwijfel het. Ik denk dus dat er stappen zijn waarvan we zekerder zijn."

Onze partners