VS-parlement stemt - alweer - voor afschaffing Obamacare

11/07/12 om 23:47 - Bijgewerkt om 23:47

Het VS-Huis van Afgevaardigden heeft gestemd om de ziektewet van president Obama te herroepen. Dat was al voor de 33ste keer. Ook nu weer maakt het initiatief geen kans.

VS-parlement stemt - alweer - voor afschaffing Obamacare

© Reuters

De stemming kwam er nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof twee weken geleden besliste dat 'Obamacare', zoals de ziektewet ook wel genoemd wordt, wel degelijk grondwettelijk was. De Republikeinen blijven heftig tegen. Het parlement is de enige manier waarop ze de ziektewet nog kunnen elimineren.

Economie redden

Einduitslag van de stemming was 244-185. Alle Republikeinen stemden voor de afschaffing van de wet. Zij kregen het gezelschap van vijf Democraten.

"Dit is een kans om onze economie te redden, zei John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis. "Voor zij die het herroepen van de wet voorheen niet steunden, is dit een kans om hun mening te herzien."

De kans dat de Republikeinen de ziektewet deze keer afgeschaft krijgen, is echter nihil. In de Senaat hebben de Democraten de meerderheid in handen en zelfs als de Senaat het voorbeeld van het Huis zou volgen, kan Obama zijn presidentiële veto gebruiken.

Belasting

Het Amerikaans Hooggerechtshof besliste om Obamacare grondwettelijk te verklaren niet op basis van de grondwettelijke bevoegdheid van de federale regering om de handel tussen de staten te reguleren, zoals eerst verwacht werd, maar wel op basis van haar bevoegdheid om belastingen te heffen.

"Ik denk niet dat er iemand is aan de ander kant van het gangpad die kan zeggen dat deze wet goedgekeurd was als hij openlijk geafficheerd was als een belastingsverhoging", zei Congresman Tom Price uit Georgia.

Populaire voordelen

De Democratische fractieleidster Nancy Pelosi stelde dat een afschaffing van Obamacare ook de afschaffing zou betekenen van een aantal populaire nieuwe voordelen, zoals het recht voor kinderen om tot hun 26ste op de polis van hun ouder te blijven staan, of het verbod voor verzekeraars om mensen te weigeren die aan vooraf bestaande kwalen lijden.

Volgens Pelosi maakt Obamacare ziekteverzekering "een recht voor alle Amerikanen, geen privilege."

Laatste hoop

De enige hoop die de Republikeinen nu nog hebben, is een overtuigende overwinning bij de verkiezingen in november. Als ze dan hun meerderheid in het Huis behouden, de meerderheid in de Senaat veroveren en het Witte Huis binnenhalen, kunnen ze Obamacare de nek omwringen. (TV)

Onze partners