VS overwegen militaire steun aan Libische rebellen

29/03/11 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

De NAVO neemt donderdagochtend om 8 uur Belgische tijd het volledige commando van de militaire operaties in Libië over.

VS overwegen militaire steun aan Libische rebellen

© EPA

Het is niet uitgesloten dat de Verenigde Staten militaire bijstand gaan leveren aan de Libische opstandelingen in hun strijd tegen het regime van Muammar Khaddafi.

Dat heeft de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Susan Rice, gezegd volgens AFP. Ze herinnerde eraan dat, hoewel de missie van de VS in het kader van het VN-mandaat zich beperkt tot de bescherming van burgers, hun doel op lange termijn de val van Khaddafi is.

Rice: "Dat impliceert de middelen van Khaddafi blokkeren, hem verhinderen zijn huurlingen en wapens in te zetten, de rebellen en de oppositie helpen en een politiek procedé opstarten".

Opmars gestuit Gesteund door de luchtaanvallen van de internationale coalitie, maakten de opstandelingen de afgelopen twee dagen veel vooruitgang westwaarts. Ze verwierven de controle over enkele kustplaatsen en belangrijke oliehavens als Ras Lanuf, Brega, Ugayla en Bin Jawad.

Maar dinsdag lijkt die opmars gestuit. Volgens de BBC werden de opstandelingen door de troepen van Khaddafi gedwongen zich terug te trekken uit Nawfaliya. Volgens de rebellen gaan de troepen van Khaddafi ook wild tekeer in Misrata, de tweede stad van Libië.

"Misrata is in gevaar," zei een woordvoerder van de rebellen aan AFP. "De troepen trekken de stad binnen en de tanks schieten in het wilde weg. De slachtpartij die dankzij de tussenkomst van de coalitie vermeden werd in Benghazi, zal nu plaatsvinden in Misrata".

Commando

De NAVO neemt donderdagochtend om 8 uur Belgische tijd het volledige commando van de militaire operaties in Libië over.

In Londen zitten dinsdag een veertigtal delegaties samen van landen en organisaties die deel uitmaken van de zogenaamde 'contactgroep' over Libië. Ze zullen zich in de eerste plaats over het post-Khaddafitijdperk buigen. Ons land wordt vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V).

(Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners