VS over Noord-Korea: 'Alle mogelijke opties ondernemen voor we overgaan tot de militaire optie'

16/04/17 om 02:38 - Bijgewerkt om 16:51

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nog niet gereageerd op de mislukte rakettest van Noord-Korea. Maar volgens zijn adviseur H.R. McMaster werken de VS en China nauw samen aan een oplossing voor de Noord-Koreaanse kernwapenkwestie.

VS over Noord-Korea: 'Alle mogelijke opties ondernemen voor we overgaan tot de militaire optie'

Donald Trump en zijn adviseur H.R. McMaster © REUTERS

Zuid-Korea reageert bij monde van de woordvoerder van Yun Byung-Se, minister van Buitenlandse Zaken verontwaardigd op de mislukte rakettest van Noord-Korea. Hij heeft het over een machtsvertoon dat "de hele wereld bedreigd." "Noord-Korea toonde gisteren ook al een verscheidenheid aan offensieve raketten tijdens de militaire parade. Nu durft het land opnieuw een ballistische raket af te vuren", aldus de woordvoerder. Hij sluit niet uit dat Zuid-Korea strafmaatregelen zal nemen als Noord-Korea de provocaties niet stopt.

Delen

"Het is tijd dat wij alle mogelijke opties ondernemen vooraleer tot de militaire optie te moeten overgaan"

Experts hadden er de afgelopen dagen nog op gewezen dat vieringen zoals die van zaterdag vaak een voorbode zijn voor militaire acties van Noord-Korea. Vlak na de rakettest riep Seoel de Nationale Veiligheidsraad bijeen om een gepaste reactie te formuleren "tegen de nieuwe Noord-Koreaanse provocatie". Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea liet weten de rakettest van Pyongyang "scherp te veroordelen".

De Amerikaanse president is op de hoogte gebracht van de test, maar heeft nog niet gereageerd op het nieuws. In een interview met de Amerikaanse zender ABC. zei generaal H.R. McMaster, raadgever van Trump wel dat de Verenigde Staten nauw samen werken met de Chinese leiders om een oplossing te vinden voor de Noord-Koreaanse kernwapenkwestie.

Volgens de generaal bestaat er een "internationale consensus" dat de "toestand niet kan blijven duren". McMaster hamerde er meermaals op dat Peking "bezorgd" is over die toestand. Volgens hem wordt in overleg met de bondgenoten en de Chinezen gestreefd naar het uitwerken van een "gamma aan opties".

"Het is tijd dat wij alle mogelijke opties ondernemen vooraleer tot de militaire optie te moeten overgaan", zei McMaster. Hij hoopt dat Peking hier een ferme duit in het zakje zal doen, want "Noord-Korea is zeer gevoelig voor druk uit China"

Mislukte test

Delen

"De raket ontplofte bijna onmiddellijk. Momenteel wordt onderzocht over welke soort raket het gaat"

Noord-Korea heeft dit jaar al verschillende raketten afgevuurd, ondanks de talrijke sancties die de VN-Veiligheidsraad het land al heeft opgelegd. Op 5 april lanceerde Pyongyang nog een middellangeafstandsraket die terechtkwam in de Japanse Zee. Het is nog niet duidelijk welke soort raket zondagochtend vroeg werd afgevuurd vanop een lanceringsbasis in de havenstap Sinpo, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Het Pentagon bevestigt de lancering. "Het US Pacific Command heeft wat lijkt op een Noord-Koreaanse rakettest gedetecteerd op 15 april om 11.21 uur Hawaïaanse tijd (23.21 uur Belgische tijd). De lancering van de ballistische raket vond plaats in de buurt van Sinpo", aldus het persbericht dat werd verspreid door de Amerikaanse media. "De raket ontplofte bijna onmiddellijk. Momenteel wordt onderzocht over welke soort raket het gaat. Het US Pacific Command is volledig bereid om nauw samen te werken met onze bondgenoten in Zuid-Korea en Japan om de veiligheid te verzekeren."

Spanningen lopen op

De spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap lopen de laatste maanden hoog op, nadat de Verenigde Staten hun toon hebben versterkt rond het nucleair programma van Pyongyang. Het is dan ook afwachten hoe de Amerikaanse president zal reageren op de nieuwe rakettest van zondag, maar in een eerste reactie van zijn administratie reageert hij dus (nog) niet. Trump heeft onlangs verklaard dat de VS ook zonder Pyongyangs bondgenoot China militair zouden kunnen optreden tegen Noord-Korea, en de VS stuurden afgelopen weekend een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland.

Ook verklaarden verantwoordelijken binnen de inlichtingendiensten dat de VS een preventieve aanval zouden kunnen uitvoeren tegen Pyongyang als ze ervan overtuigd zijn dat er een nucleaire test zal plaatsvinden. Noord-Korea liet dan weer weten "meedogenloos" te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten, en stelde dat het de volgende nucleaire test zal uitvoeren als het regime vindt dat de tijd daarvoor rijp is.

Noord-Korea liet dan weer weten "meedogenloos" te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten. De test overschaduwt het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan Zuid-Korea, waar hij zondag zal arriveren. Pence wil er de Amerikaanse solidariteit met Seoel in de verf zetten in de marge van de spanningen rond Noord-Korea. Hij is van plan om samen met Amerikaanse soldaten die ontplooid zijn in de bufferzone aan de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea, Pasen te vieren, en gesprekken te voeren met de Zuid-Koreaanse regering.

Onze partners