VS: onenigheid rond ebola-quarantaine

Het ziekenhuis waar Kaci Hickox in quarantaine zat © Reuters

Drie staten, New Jersey, New York en Illinois, hebben een quarantaine ingevoerd voor alle medisch personeel dat uit de drie door ebola getroffen Afrikaanse landen naar de VS terugkeert. De nationale overheid distantieert zich van de quarantaine, maar zal dat medisch personeel wel 21 dagen monitoren.

De quarantainebeslissing van de gouverneurs kwam er nadat vorige week een dokter, na terugkeer uit Afrika, en nadat hij sociaal vrij actief was geweest, onder meer was gaan bowlen, ineens de ziekte bleek te hebben.

Vrijdag werd verpleegster Kaci Hickox na terugkeer in Newark, New Jersey, opgesloten. Zij keerde terug nadat ze voor Artsen zonder Grenzen in Sierra Leone had gewerkt. Volgens de gouverneur had ze koorts, wat ze zelf ontkende.

Ze liet het niet bij de quarantaine, (ze werd vastgehouden in een quarantainetent, zonder douche) en begon luid te protesteren, telefonisch en anders. De kern van haar betoog: waarom word ik behandeld als een misdadiger?

Maandag werd ze ‘vrijgelaten’, nadat een ebolatest negatief bleek en ze ook 24 uur na de test geen ziekteverschijnselen vertoonde.

Politiek?

De VN trad haar bij, liet weten dat het niet helpt in de strijd tegen ebola dat het de vrijwilligers, zonder wetenschappelijke basis, zo lastig gemaakt wordt. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon sprak van het “stigmatiseren” van hulpverleners.

Maandag distancieerde ook de CDC, de Centers for Disease Control and Prevention, de bevoegde Amerikaanse instantie, zich van de gouverneurs. Het heeft alleen zin mensen met symptomen in quarantaine te plaatsen, zegt Tom Frieden, de directeur van CDC. Voor mensen met risico op besmetting voorziet CDC nu wel andere maatregelen, vooral monitoren, en het beperken van sociale contacten.

In totaal hadden drie staten beslist tot een algemene quarantaine, New York, New Jersey en Illinois.

De gouverneur van New Jersey heeft nu laten weten dat hij in weerwil van de nationale en internationale kritiek de quarantainemaatregel handhaaft. Wat, zeggen commentatoren, ook veel te maken heeft met politiek. De gouverneur(s) wil(len) daadkrachtig lijken, in een situatie waarbij de bevolking paniekerig is, ook al hebben ze geen wetenschappelijke argumenten om zo’n quarantaine in te voeren.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content