VS: Omstreden senator wil Obamacare stoppen door te praten tot hij neervalt

VS-senator Ted Cruz © IMAGEGLOBE
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Washington is de omstreden Republikeinse senator Ted Cruz bezig aan een urenlange filibuster tegen de ziektewet van Barack Obama. Hij wil blijven praten tot hij “niet langer kan staan.”

De Texaan Cruz begon even voor drie uur plaatselijke tijd aan zijn marathonspeech. Het record voor de langste filibuster (een stemming onmogelijk maken door het debat eindeloos te rekken), werd in de jaren zestig gevestigd toen een aantal zuiderse senatoren in het verzet gingen tegen burgerrechten voor zwarte Amerikanen.

Cruz wil op zijn beurt een halt toeroepen aan Obama’s in 2010 goedgekeurde nieuwe ziektewet, waarvan een groot deel overigens al van kracht is. Hij zorgde meteen voor controverse door Obamacare te vergelijken met de nazi’s en Republikeinse partijgenoten die hun verzet tegen de wet voorlopig willen staken te beschuldigen van appeasement, en door zijn eigen verzet te vergelijken met de Amerikaanse Burgeroorlog.

Ultraconservatief

Obamacare is de inzet van een begrotingsclash op het scherp van de snee in Washington. De Republikeinen willen alle middelen voor de verdere uitvoering van de ziektewet afsnijden. Gebeurt dat niet, dan dreigen ze met een sluiting van de federale overheid wanneer die bij het aflopen van de huidige begroting op 1 oktober zonder geld valt. Dat zou slecht zijn voor de Amerikaanse economie, die nog steeds met een uiterst moeizaam herstel bezig is, en een hoop ongemak veroorzaken voor de burgers.

Cruz, een ultraconservatieve Tea Party-sympathisant die minder dan een jaar in de Senaat zit, staat in oog van de storm, omdat hij de laatste maanden een van de grote voorstanders was van het plan om Obamacare droog te leggen. Het Huis van Afgevaardigden keurde een paar dagen terug mede op zijn aandringen een resolutie goed die enerzijds de federale overheid openhoudt, maar anderzijds de fondsen voor Obamacare opzegt.

Het is tegen die wettekst dat Cruz zich nu merkwaardig genoeg verzet. Door hem tegen te houden met een filibuster meent hij te kunnen voorkomen dat de Democratische meerderheid hem amendeert en zodoende de fondsen voor Obamacare herstelt.

Presidentiële ambities

Cruz maakt met zijn filibuster weinig vrienden in Washington. Veel van zijn eigen Republikeinse partijgenoten zijn van mening dat dreigen met een zogenaamde ‘government shutdown’ niet de geschikte manier is om Obamacare te bestrijden. Zij denken dat de kiezer de Republikeinen daar de schuld van zou geven.

Cruz krijgt vanuit eigen rangen dan ook het verwijt dat hij vooral zelf de held wil spelen voor zijn Tea Party-achterban. Aangenomen wordt dat hij presidentiële ambities heeft in 2016.

Om zijn uren vol te praten, heeft Cruz het tijdens zijn speech ondertussen onder andere al gehad over zijn jeugd, wat zijn vader hem voorzette bij het ontbijt, de acteur Ashton Kutcher en de fatsfoodketens Denny’s en White Castle. Hoe dan ook zal hij – als hij nog op zijn benen staat – woensdagvoormiddag moeten ophouden met praten, want dan staat er een procedurele stemming op het programma.

Crisis

In Washington gaan de geruchten nu dat de Republikeinen van zin zijn om deze ronde op te geven. Zij zouden Obamacare weer op tafel gooien wanneer er – mogelijk eind deze week al – gediscussieerd wordt over het verhogen van het schuldplafond, de bovengrens op de Amerikaanse staatsschuld. Dat willen de Republikeinen alleen maar doen in ruil voor een jaar uitstel voor Obamacare.

Sommige waarnemers vinden echter dat een government shutdown te verkiezen is boven het niet verhogen van het schuldplafond. In dat laatste geval zou de VS zijn overheidsobligaties niet meer kunnen betalen. Dat zou tot verregaande instabiliteit – en crisis – kunnen leiden op de financiële wereldmarkten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content