VS: Noord-Korea klaar om ballistische raket te lanceren

10/04/13 om 02:20 - Bijgewerkt om 02:20

Volgens de VS heeft Noord-Korea alles in gereedheid gebracht voor de proeflancering van een raket. De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

VS: Noord-Korea klaar om ballistische raket te lanceren

© Reuters

De VS heeft de informatie van satellietbeelden, meldt CNN. De mobiele raketlanceerders zouden zich halverwege de Noord-Koreaanse oostkust bevinden, op ongeveer tien kilometer van de kustlijn. Aangenomen wordt dat de raketten gevuld zijn met vloeibare brandstof en dus klaarstaan om gelanceerd te worden.

Een anonieme Amerikaanse functionaris waarschuwde CNN wel dat er geen definitieve bevestiging is van een nakende lancering. De VS houdt continu spionagesatellieten boven de communistische dictatuur, maar heeft geen bronnen in Noord-Korea zelf.

Verhoogde alarmfase

Met het oog op een mogelijke raketaanval door Noord-Korea, bevinden de strijdkrachten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zich in verhoogde alarmfase, meldt Belga. De waakzaamheid van de gezamenlijke strijdkrachten is verhoogd, zo deelde een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Seoel woensdag mee.

De waakzaamheid werd opgetrokken naar niveau 2, wat gelijkstaat met "vitale dreiging". In tijden van vrede wordt het niveau 4 gehanteerd, in tijden van oorlog het niveau 1.

Raket neerhalen

Om misverstanden te voorkomen, worden raketproeven gebruikelijk vooraf aangekondigd, maar in dit geval rekenen de Amerikanen daar niet op, zei de anonieme functionaris. "We hopen dat ze eerst verwittigen, maar op dit punt rekenen we daar niet op. We werken in de veronderstelling dat ze dat niet zullen doen."

Een raketlancering in Zuid-Korea zou onmiddellijk worden waargenomen door Amerikaanse satellieten en radars. Binnen de paar minuten kan dan berekend worden waar de raket heen vliegt.

Is dat naar de open oceaan, dan wordt ze wellicht ongemoeid gelaten. Leidt het traject boven bewoond gebied - bijvoorbeeld over Japan - dan kan men pogen om de raket neer te halen.

De Amerikanen zijn wat dat betreft bezig met een aanzienlijke opbouw in de regio. Voor de Koreaanse kust hebben ze twee destroyers gestationeerd met krachtige Aegis-radars, die in staat zijn om raketten neer te halen. Op het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan wordt de landvariant van dat systeem geïnstalleerd. Japan heeft Patriotraketten geïnstalleerd in het centrum van Tokio.

Wapenwedloop

Ondertussen waarschuwde Noord-Korea dat buitenlanders er goed aan doen om Zuid-Korea te verlaten, gezien het oorlogsgevaar. Algemeen wordt echter aangenomen dat Noord-Korea niet van zin is om een oorlog te ontketenen.

Desondanks zijn vergissingen die tot oorlog leiden snel gemaakt en valt een regionale wapenwedloop niet uit te sluiten. In Zuid-Korea gaan er alvast stemmen op om nu ook maar met de aanbouw van een eigen kernarsenaal te beginnen.

Onze partners