VS noemen Noord-Korea opnieuw staatssponsor van terrorisme

De Amerikaanse president Donald Trump. © AFP

De Verenigde Staten noemen Noord-Korea opnieuw een staatssponsor van terrorisme. Dit heeft president Donald Trump maandag gezegd.

“Vandaag (maandag) noemen de VS Noord-Korea een staatssponsor van terroristen”, zei de Republikein volgens een tweet van de conservatieve nieuwszender Fox. “Bovenop de wereld met nucleaire vernietiging te bedreigen heeft Noord-Korea herhaaldelijk daden van internationaal terrorisme gesteund, waaronder de moorden op buitenlands grondgebied.”

Het Amerikaanse staatshoofd deed de aankondiging na een bijeenkomst van zijn regering, volgend op zijn recente reis door Azië waar een zware klemtoon lag op het isoleren van Noord-Korea wegens zijn atoomprogramma.

Noord-Korea is in 2008 verwijderd van de lijst van staten die terrorisme steunen, na twee decennia lang daarop te zijn vermeld. De verwijdering had te maken met de atoomonderhandelingen onder de Republikeinse president George Walker Bush.

Er op staan impliceert het opleggen van een reeks sancties, op het vlak van ontwikkelingshulp, wapenuitvoer en bepaalde financiële transacties. Op de lijst staan nu Iran, Soedan en Syrië.

Trump bevestigde dit door volgens Fox te zeggen dat het ministerie van Financiën een “bijkomende en zeer grote sanctie” aan Pyongyang zal aankondigen.

Partner Content