VS nemen nieuwe sancties tegen Rusland, maar vragen om steun tegen IS

12/09/14 om 21:42 - Bijgewerkt om 21:42

Op dezelfde dag dat de Verenigde Staten met nieuwe sancties op de proppen komen tegen Rusland, vraagt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Moskou om deel te nemen aan de coalitie tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië.

VS nemen nieuwe sancties tegen Rusland, maar vragen om steun tegen IS

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © Reuters

In een interview met Voice of America zei Kerry te hopen dat Rusland zal inzien dat IS ook voor hen een bedreiging vormt.

'Er zijn problemen in landen rond Rusland en zelfs in delen van Rusland,' verwees Kerry naar de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, 'waar veel terroristen een voorbeeld zullen nemen aan IS en aan wat er momenteel gebeurt. Ik denk dat Rusland zich zorgen moet maken.'

'Uiteindelijk zal Rusland inzien dat het meer moet meewerken en geen mensen zoals de Syrische president Assad steunen, die zijn eigen bevolking vermoordt. We kijken naar Rusland om een politieke oplossing te vinden, het is de enige oplossing voor Syrië.'

Beluister het interview

Agressie

Moskou lijkt echter niet geneigd in te gaan op de invitatie van Kerry. De woordvoerder van de Russische minister van Buitenlandse Zaken had eerder al gezegd dat een offensief in Syrië zonder instemming van de Syrische regering of de VN-Veiligheidsraad 'een daad van agressie en een grove schending van het internationaal recht' zou zijn.

Bovendien is de timing van Kerry's oproep ongelukkig, want net vandaag vaardigde Washington nieuwe sancties uit tegen Moskou. Die viseren vooral de financiële en de energiesector van Rusland en zijn een reactie op de 'agressieve' houding van Moskou in het conflict in Oekraïne.

Onze partners