VS neemt sancties tegen pro-Russische leiders in de Krim

12/04/14 om 02:40 - Bijgewerkt om 02:40

De VS treft sancties tegen zes pro-Russische leiders op de Krim en tegen een gewezen Oekraïense politicus. Washington volgt daarmee het voorbeeld van de EU.

VS neemt sancties tegen pro-Russische leiders in de Krim

Een vrouw zit op een bankje met uitzicht op Russische oorlogsbodems in de haven van Sebastopol in de Krim. © REUTERS

Daarnaast worden er ook maatregelen afgekondigd tegen een dochteronderneming van het nationale gasbedrijf van Oekraïne. De betrokkenen zouden "de vrede en stabiliteit in Oekraïne" in gevaar hebben gebracht.

Bezet gebied

"De Krim is bezet gebied", verdedigde David Cohen, de Amerikaanse viceminister van Financiën, de beslissing. Hij kondigde ook aan dat de VS zal blijven doorgaan met het opleggen van sancties "tegen degenen die de integriteit van het grondgebied en de soevereiniteit van Oekraïne blijven schenden."

Op de lijst staan enkele 'separatistische' figuren op de Krim. Het gaat onder meer om Roestam Temirgaljev, de vicepremier die de organisatie van het referendum op het schiereiland mee mogelijk heeft gemaakt, en Alexei Tsjali, de burgemeester van Sevastopol. Ook Sergei Tsekov, gewezen vicevoorzitter van het Oekraïense parlement, komt op de lijst voor. De zeven vermelde personen worden ook al door de EU gesanctioneerd, zo meldt het ministerie van Financiën nog.

Tegoeden bevroren

Verder worden er ook sancties genomen tegen het gasbedrijf Tsjernomortnieftegaz. Het gaat om een op de Krim gevestigde dochteronderneming van het Oekraïense staatsbedrijf. Sinds kort bevindt het bedrijf zich onder Russische controle.

Hun eventuele tegoeden in de VS zijn bevroren en ze kunnen geen zaken meer doen met Amerikaanse zakenmensen of bedrijven. (Belga/TV)

Onze partners