VS neemt nieuwe, hardere sancties tegen Rusland

29/07/14 om 22:53 - Bijgewerkt om 23:30

De VS voert de sancties tegen Rusland gevoelig op. De export naar Rusland van goederen en technologie voor de olie- en gassector wordt gestaakt. Russische staatsbanken worden van de financiële markt afgesneden.

VS neemt nieuwe, hardere sancties tegen Rusland

VS-president Barack Obama. © Reuters

Dat maakte de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag bekend. Met de sancties wil het Westen Rusland straffen voor zijn agressie in Oekraïne. Moskou annexeerde daar in april het Krim-schiereiland en steunt de separatistische rebellen in het oosten van het land met wapenleveringen, waaronder de raketten waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines wellicht werd neergehaald. Washington verscherpt zijn sancties in navolging van de EU, die daar eerder al toe besloot.

Door de sancties komen opnieuw drie Russische staatsbanken op de zwarte lijst van de VS. Op de spaarbank Sberbank na staan nu alle grote Russische banken die voor meer dan de helft in staatshanden zijn, op de lijst. De Amerikaanse regering staakt ook de verstrekking van exportkredieten die betrekking hebben op de uitvoer naar Rusland. Verder wordt de financiering ten behoeve van de economische ontwikkeling van het land stilgelegd.

'Geen nieuwe Koude Oorlog'

Obama waarschuwde Rusland dat het de prijs voor zijn huidige gedrag zal moeten betalen. "Als Rusland zo doorgaat, lopen de kosten op", zei hij. "De acties van Rusland in Oekraïne en de sancties die we al hebben ingevoerd, hebben de toch al zwakke Russische economie verder verzwakt."

De president sprak tegen dat er van een nieuwe Koude Oorlog sprake is. De VS willen goede relaties met Rusland, maar dan moet het land wel de soevereiniteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Oekraïense volk respecteren. Door de separatisten te steunen, isoleert Rusland zich steeds meer van de internationale gemeenschap, zei Obama. (Belga/TV)

Onze partners