VS moedigen samenwerking tussen Turkije en Rusland tegen jihadisten aan

Bluswerken in de stad Idlib, na een bombardement door regeringstroepen © REUTERS

De Verenigde Staten staan positief tegenover een samenwerking tussen Rusland en Turkije, gericht tegen de jihadisten in Syrië.

Ankara had dat voorgesteld aan Moskou, hoewel beide landen vijandelijke strijdende partijen steunen in het Syrische conflict.

“We blijven in nauw contact met onze Turkse bondgenoot en onze partners in de strijd tegen Daesh (het Arabische acroniem voor terreurgroep Islamitische Staat, red.). Het werk tegen IS is een prioriteit voor ons allen. Als deze samenwerking een stap zou zijn in deze richting, dan verwelkomen we ze op een positieve manier”, aldus de woordvoerster van Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Elizabeth Trudeau. “We zijn zeer duidelijk geweest: indien Rusland IS wil bestrijden zoals het zegt dat het dat wil doen, dan staan we daar positief tegenover.”

Nauwere samenwerking?

Turkije heeft aan Rusland voorgesteld om samen te werken tegen de jihadisten in Syrië. Beide landen steunen vijandelijke partijen in het conflict in Syrië: Moskou is een bondgenoot van president Bashar al-Assad, terwijl Ankara de rebellen steunt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had in juli ook al aan Rusland gevraagd om nauwer samen te werken op militair vlak tegen IS in Syrië. Beide landen onderhandelen daar nog steeds over, al beloofde Kerry deze maand meer informatie te geven over de Russisch-Amerikaanse samenwerking.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content