VS: Mitt Romney betaalde 14,1 procent belastingen in 2011

© Reuters

Na lang aandringen heeft VS-presidentskandidaat Mitt Romney zijn belastingaangifte van 2011 bekendgemaakt. Hij betaalde 14,1 procent – een stuk minder dan de gemiddelde Amerikaan.

Romney had in 2011 een inkomen van 13,7 miljoen dollar en betaalde daar 1,95 miljoen dollar belastingen op, goed voor een effectieve belastingvoet van 14,1 procent. De hoogste belastingsvoet in de VS bedraagt 35 procent, maar de Republikeinse presidentskandidaat haalde zijn inkomen uit kapitaalopbrengsten en interesten. Die worden een stuk lager belast dan lonen uit arbeid.

Romney, die in 2011 geen lonen trok, betaalde in 2011 procentsgewijs in ieder geval een stuk minder belastingen dan de meeste Amerikanen, wier inkomens voor het grootste deel uit lonen komen.

Liefdadigheid
Romney en zijn vrouw Ann gaven iets meer dan 4 miljoen dollar aan goede doelen. Dat bedrag is in principe helemaal aftrekbaar, maar Romney gebruikte van die aftrekpost slechts 2,25 miljoen dollar.

Had hij dat niet gedaan, dan was zijn effectieve belastingvoet een stuk lager geweest. Afgelopen zomer zei Romney echter dat hij de laatste tien jaar minstens dertien procent belastingen betaald had. Volgens zijn campagnehoofdkwartier trok hij niet al zijn liefdadigheidsgiften af om daarmee in overeenstemming te zijn.

“Gouverneur Romney’s belastingaangifte toont aan dat hij niet alleen zeer succesvol is, maar ook ongelooflijk genereus”, zei de Republikeinse Congresvrouw Cathy McMorris aan de krant The Washington Post.

Zwitserse rekeningen

Romney stelt ook dat hij van 1990 tot 2009 gemiddeld twintig procent belastingen betaalde. Volgens zijn belastingsaangifte van 2010 betaalde hij toen 13,9 procent op een inkomen van ongeveer 20 miljoen dollar.

Dat is overigens het enige andere jaar waarvoor Romney een complete belastingaangifte op tafel legde. Daar krijgt hij al maanden kritiek voor, aangezien het in de VS de gewoonte is dat presidentskandidaten veel meer fiscale documenten vrijgeven.

“Wat verbergt Romney?”, vroeg Brad Woodhouse, de woordvoerder van de Democratische partij op Twitter. “Dit gaat niet alleen over belastingvoeten. Hoe zit het met Zwitserse bankrekeningen, postbusfirma’s in Bermuda en investeringen in de Kaaimaneilanden?”

Lastige week

Met deze belastingsaangifte sluit Romney een bijzonder lastige week af. Die begon met het lekken van de video waarin hij zegt dat hij “niet bekommerd” is om de 47 procent van de Amerikaanse bevolking die niet genoeg verdient om belastingen te betalen. “Ik zal ze er nooit van overtuigen dat ze hun persoonlijke verantwoordelijkheid moeten nemen en hun leven in handen nemen”, zei hij aan rijke donoren op een privébijeenkomst in Florida.

In de Amerikaanse pers wordt er volop geschreven over ruzie binnen de slabakkende Roemney-campagne. Steeds meer conservatieve opiniemakers keren zich tegen de Republikeinse presidentskandidaat. Een reeks Republikeinse kandidaten voor het Congres en lokale mandaten, die op zes november samen met de president verkozen moeten worden, nam afstand van hem.

Nieuwsdump
Ook de peilingen brachten slecht nieuws voor Romney. Volgens het gemiddelde van de gespecialiseerde website RealClearPolitics heeft Barack Obama nationaal een voorsprong van 3,9 procent. Ook in bijna alle strijdstaten ligt de president op kop. Daaronder de cruciale staten Ohio (met 4,1 procent), Florida (4,5 procent) en Virginia (1,7 procent). In Wisconsin, de thuisstaat van zijn running mate Paul Ryan, staat Romney zelfs 7 procent in het krijt.

Dat Romney zijn belastingaangifte precies op vrijdagmiddag vrijgaf, is overigens geen toeval. In Washington is het de gewoonte om onaangenaam nieuws op dat moment bekend te maken, wanneer de journalisten naar huis gaan voor het weekend en ook lezers en kijkers met andere dingen bezig zijn. Een ‘Friday news dump’ heet dat in Washingtonjargon. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content