VS-minister Kerry ontmoet Iraanse collega over kernprogramma

08/02/15 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zondagochtend in München een ontmoeting gehad met zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif.

VS-minister Kerry ontmoet Iraanse collega over kernprogramma

John Kerry © Reuters

De gesprekken tussen beide ministers, die niet gepland waren, gingen over het Iraanse nucleaire programma.

De tweede ontmoeting tussen beide buitenlandministers in twee dagen vond plaats in de marge van de Veiligheidsconferentie in de zuidduitse stad München. De VS, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en Duitsland - de zogenaamde 5-1 groep met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland - proberen voor 31 maart met Iran een politiek akkoord te bereiken over het nucleaire programma in het land. "Een nieuwe verlenging (van de deadline, nvdr) is in niemands belang", aldus Javad Zarif.

De vorige verlenging heeft niet veel nut bewezen, klonk het. Indien er geen akkoord komt, zullen andere procedures gevonden worden, aldus Zarif.

Tijdens de Veiligheidsconferentie sprak Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, van een historische kans om het jarenlang aanslepende conflict rond Irans kernprogramma op te lossen. "Nu is het moment om een sterke politieke wil te tonen." Voor Iran moet een vreedzame aanwending van kernenergie mogelijk zijn. Anderzijds is er een "herverzekering" nodig om te garanderen dat het kernprogramma vreedzaam blijft.

In een notendop: de grote machten eisen dat Iran zijn nucleair programma terugschroeft zodat het geen uranium kan verrijken voor een eventuele kernbom. Maar Iran ontkent elk militair karakter en eist het recht op een volwaardig civiel kernprogramma en wil dat alle sancties opgeheven worden. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners