VS-marine heeft geen geld voor vlootweek in New York

24/04/13 om 22:36 - Bijgewerkt om 22:36

De Amerikaanse marine heeft de traditionele 'Fleet Week' in New York voor dit jaar afgezegd. Door de besparingsdrang van de federale overheid heeft ze geen budget om deel te nemen an de festiviteiten.

VS-marine heeft geen geld voor vlootweek in New York

© Reuters

"Spijtig genoeg kan de Navy dit jaar geen schepen en mariners sturen", bevestigen de organisatoren in de Amerikaanse media. "We hopen er bij de volgende Fleet Weeks weer bij te zijn."

De bezuinigingen die de zeemacht treffen, zijn onderdeeel van de 'sequestration'-maatregelen van de federale overheid. Omdat Democraten en Rpeublikeinen in Washington begin dit jaar geen akkoord konden bereiken over de begroting, gingen er automatisch besparingen in ter waarde van 1200 miljard dollar. Bijgevolg moeten alle takken van de Amerikaanse federale overheid besparen en het leger is er daar één van.

De vlootweek behoort eind mei al bijna dertig jaar tot het vaste programma van de havenstad New York. Dan zijn er duidelijk meer schepen in de haven, die ook mogen bezichtigd worden. Oorlogsbodems en matrozen in witte uniformen behoren tot het vaste beeld en worden door de New Yorkers in de regel erg vriendelijk ontvangen. (Belga/TV)

Onze partners