VS-maffiabaas Whitey Bulger: 'Ik kreeg jaren bescherming'

07/08/12 om 02:54 - Bijgewerkt om 02:54

James 'Whitey' Bulger, de ex-baas van de Ierse maffia van Boston, zal tijdens zijn proces verklaren dat hij jarenlang misdaden pleegde en beschermd werd door de Amerikaanse autoriteiten.

"Hij gaat de waarheid zeggen, als de rechter hem dat toelaat", aldus Bulgers advocaat J.W. Carney tijdens een persconferentie. "We zullen aantonen dat James Bulger de waarheid spreekt."

Zestien jaar op de vlucht

Het proces van de vandaag 82-jarige Bulger was aanvankelijk gepland voor november maar werd uitgesteld tot maart 2013. "Voor het einde van het proces willen we de mogelijkheid hebben om de waarheid aan iedereen te zeggen: waarom heeft hij dertig jaar lang, tot de jaren 1990, onwettige zaken kunnen doen?", aldus de advocaat.

Bulger vraagt de rechter om hem buiten vervolging te stellen. De ex-baas van de Ierse maffia in Boston werd in juni vorig jaar opgepakt na 16 jaar op de vlucht te zijn geweest. Bulger stond in de top tien van meest gezochte voortvluchtigen van de FBI.

Hij werd opgepakt in Santa Monica, in Californië, waar hij samen met zijn levensgezellin Catherine Greig woonde als Charles en Carol Gasko. Bulger pleitte "niet schuldig" aan doodslag op 19 mensen in Boston in de jaren zeventig en tachtig.

Levende legende

James Bulger was jarenlang een levende legende in de VS. Ondanks zijn misdaden was hij gevierd in de achterbuurten van Boston. Hij was de inspiratiebron voor Jack Nicholsons personage in de film 'The Departed' van Martin Scorsese. Er werden ook verschillende boeken geschreven over de maffiabaas. (Belga/TV)

Onze partners