VS: Maand van 100 miljoen dollar voor Mitt Romney

© Reuters

VS-presidentskandidaat Mitt Romney en zijn Republikeinse partij zamelden in juli 101,3 miljoen dollar in. Daarmee deden ze het 25 miljoen beter dan president Barack Obama. Die leidt dan weer in de peilingen.

Obama en de Democraten bleven in juli steken op 75 miljoen dollar (60,4 miljoen euro). De Obamacampagne liet op Twitter weten dat 98 procent van die som afkomstig was van kleine donoren die minder dan 250 dollar schonken. Van de omgerekend 81,5 miljoen euro die het Romneykamp binnenhaalde, kwam slechts een kwart uit zulke kleine giften.

SuperPAC’s

In die cijfers zijn niet de sommen inbegrepen die de zogenaamde ‘SuperPAC’s’ ophalen. Dat zijn politieke actiegroepen die theoretisch – en wettelijk – onafhankelijk horen te zijn, maar in de praktijk hun geld uitgeven om één bepaalde kandidaat te steunen. Meestal worden ze ook bemand door ex-campagnemedewerkers en -partijkaders.

Hoeveel die SuperPAC’s ingezameld hebben, is niet duidelijk. Zij zijn niet verplicht om bekend te maken wie hun donoren zijn en in bepaalde gevallen zelfs niet hoeveel geld ze ophalen. Duidelijk is alvast dat het om honderden miljoenen dollars gaat en dat Romney ook hier een fikse voorspring heeft.

Strijdstaten

Het Republikeinse geldvoordeel vertaalt zich echter niet in goeie peilingen. In zowat alle strijdstaten ligt Obama voorop of gaat hij erop vooruit. Daaronder: Pennsylvania, Ohio en Florida, de zwaargewichten die de presidentsverkiezing van 6 november wellicht zullen beslissen. Alleen North Carolina lijkt voorlopig naar Romney over te hellen.

Dat heeft wellicht heel wat te maken met Romney’s fameus misgelopen reis naar Europa en Israel. In Londen uitte hij twijfels over de Olympische Spelen, wat hem op de woede van zowat heel Groot-Brittannië te staan kwam. In Israel beledigde hij de Palestijnen.

Beide misstappen werden in de Amerikaans media breed uitgemeten. Bovendien blijft ook de controverse over Romney’s zakelijke verleden en zijn belastingen voortduren. De Democraten beschuldigen hem ervan dat hij fiscale spitstechnologie aangewend heeft om jarenlang zo goed als geen belastingen te betalen – als hij al niet bewust gesjoemeld heeft.

Romney ontkent dat allemaal, maar weigert tegelijkertijd om meer dan twee belastingsaangiften vrij te geven, wat hem in de ogen van velen verdacht maakt.

Eindsprint

Met minder dan honderd dagen te gaan voor de verkiezingen beginnen de peilingen in de strijdstaten van kapitaal belang te worden. Nadat de partijconventies op het einde van de zomer doorgaan, gaat de Amerikaanse campagne definitief de eindsprint in. De Republikeinen houden hun conventie de laatste week van augustus in Tampa (Florida). De Democraten volgen de week daarop in Charlotte (North Caolina).

Voor de Republikeinse Conventie van start gaat, moet Mitt Romney bekendmaken wie zijn running mate wordt. De selectie van de kandidaat-vicepresident wordt voor hem een uitgelezen gelegenheid om de stroom van negatieve berichtgeving om te buigen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content