VS ‘luisterden Franse presidenten af, tot en met Hollande’

François Hollande en Angela Merkel, allebei afgeluisterd © vtm

Volgens documenten van WikiLeaks, die worden gepubliceerd door de Franse krant Libération en door de onderzoekssite Mediapart, zijn de recentste presidenten van Frankrijk, Chirac, Sarkozy en Hollande, tussen 2006 en 2012 systematisch afgeluisterd door de NSA, de Amerikaanse geheime dienst.

In 2013 was bekend geworden dat de Amerikaanse NSA (National Security Agency) de Duitse Bondskanselier Angela Merkel had afgeluisterd, onder meer via haar mobiele telefoon. Nu blijkt dat er uitgebreid werd geluisterd naar telefoongesprekken van de recentste Franse presidenten, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande. Ook hun medewerkers werden volgens WikiLeaks afgeluisterd.

Er is geen onafhankelijke bevestiging dat de WikiLeaks-documenten, die gebaseerd zijn op “geheime rapporten en technische documenten”, echt zijn.

Namens WikiLeaks verklaarde Kristinn Hrafnsson, via het persagentschap AP, dat ze er alle vertrouwen in heeft dat de documenten echt zijn zoals intussen gebleken is van documenten over Saudi-Arabië die de organisatie vorige week vrijgaf. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei dat er wat hem betreft geen commentaar zou komen.

Griekse schuld

Grote geheimen komen uit de vrijgegeven documenten niet naar boven, maar op een moment dat Frankrijk zijn eigen geheime diensten grotere macht tot afluisteren wil geven, vallen ze ongemakkelijk.

Volgens Libération luisterde de NSA tal van telefoons af, onder meer van de presidenten, maar ook van medewerkers, van Franse geheime diensten en van het ministerie van Financiën, van onderhandelaars. Men luisterde naar opmerkingen met betrekking tot de Franse relatie met Angela Merkel. Men luisterde naar mededelingen over de Griekse crisis en de Franse inschatting dat Griekenland de eurozone zou verlaten. Men luisterde naar de Franse standpunten inzake onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen – en probeerde in te schatten of Sarkozy met een eigen vredesinitiatief zou komen – los van de Amerikanen. Wat er tijdens die afgeluisterde gesprekken precies werd vastgelegd, is niet bekend. WikiLeaks geeft alleen (delen van) samenvattingen die de NSA maakte.

‘Foutief en fout’

Soms zijn de documenten gewoon gênant. Zo noteert de NSA volgens Libération dat Philippe Douste-Blazy, minister van Buitenlandse Zaken onder president Chirac, “de neiging vertoont om foutieve verklaringen af te leggen en verklaringen op het foute moment”.

Nicolas Sarkozy zag zichzelf in 2008 “als de enige die in staat was de financiële crisis op te lossen”.

Het recentste document dateert uit mei 2012. Volgens Libération en Mediapart heeft het kabinet van president Hollande laten weten dat de Amerikaanse president Obama in februari 2014 toezegde dat er niet langer afgeluisterd zou worden.

De Franse presidenten hebben nog niet gereageerd. De Parti Socialiste, de partij van Hollande, deed dat wel. Ze toont zich “verbijsterd over de politieke beslissing van de VS om systematisch bevriende regeringen af te luisteren”.

Toen in 2013 bleek dat Merkel was afgeluisterd, leidde dat een tijdlang tot spanningen met de VS. Maar het gerechtelijk onderzoek naar die afluistering is intussen zonder gevolg geklasseerd en later bleek dat de Duitse geheime dienst de collega’s uit de VS geholpen had om andere Europeanen af te luisteren. Of de Fransen actie zullen ondernemen tegen de NSA is de vraag.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content