VS-loterij met als prijs: het wapen dat bij de terreuraanslag in San Bernardino werd gebruikt

Het inschrijfformulier voor de loterij © /
Rudi Rotthier

De libertaire groep Campaign for Liberty verloot in de VS een AR-15, een semiautomatisch aanvalswapen van het type dat onder meer bij de terreuraanslag in San Bernardino werd gebruikt. De groep wil zo actie voeren tegen president Obama, die de verkoop van dit soort wapens aan banden wil leggen.

In een e-mail, ondertekend door voormalig Republikeins presidentskandidaat Ron Paul (vader van huidig presidentskandidaat Rand Paul), waarin de verloting van het aanvalswapen wordt aangekondigd, wordt de president verweten naar aanleiding van de recente aanslagen “nog maar eens op rauwe emoties” te rekenen om “de grondwet aan stukken te scheuren” en “vrijheidsdodende” programmapunten door te drukken.

“President Obama en zijn geweergrijpende staatminnende handlangers in het Congres willen de verkoop van dit wapen verbieden”. En daarom wil de Campaign for Liberty “in de naam van vrijheid en de grondwet” een AR-15 verloten.

Het doelwit van de ban, aldus Paul, zou immers niet de booswichten zijn, maar het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet (dat het recht om wapens te dragen garandeert) en mensen die wel volgens de wet leven, “zoals jij en ik”.

‘Vrijheid met tanden’

“Het recht om wapens te houden en te dragen geeft onze vrijheid tanden. Het tweede amendement van de grondwet is glashelder als het zegt dat er ‘geen inbreuk op gemaakt kan worden’.”

“Op een moment dat er groeiende dreiging is van eenzaten die door IS geïnspireerde aanslagen plegen, wil Obama Amerikanen ontwapenen. De dreiging van vijanden uit het buitenland zal nooit zo groot zijn als het gevaar van degenen die onze vrijheden vanuit het binnenland willen uithollen.”

Via de mail en via de website komt de geïnteresseerde Amerikaan bij een inschrijfformulier terecht dat mensen in staat stelt “de AR-15 te winnen die Obama je wil onthouden”. De inschrijvingen moeten wel voor eind januari binnen zijn (en een donatie wordt geapprecieerd).

Ron Paul
Ron Paul© Epa

Ron Paul, 80, een arts, was langdurig lid van het Huis van Afgevaardigden, en deed in 2008 en 2012 een gooi naar het presidentschap, met een programma dat, meer dan dat van zijn zoon, tegen buitenlandse interventies, tegen belastingen, en tegen overheidsinterventie was gericht (hij was behalve voor makkelijke wapenaankopen ook voor legalisering van drugs).

Recordverkoop van wapens

De effecten van de aanhoudende pleidooien van president Obama voor striktere regels voor de verkoop van aanvalswapens zijn teniet gedaan door recente terreuraanslagen. Volgens een recente peiling van The Washington Post en tv-zender ABC is nu weer een meerderheid (53 procent) van Amerikanen tegen een verbod op de verkoop van aanvalswapens. Ter vergelijking: in 1994 was 80 procent van de Amerikanen voor een verbod op de verkoop van aanvalswapens. Tegelijk zijn er, na Parijs en San Bernardino, recordaantallen wapens verkocht aan Amerikanen die vinden dat ze zichzelf moeten kunnen verdedigen.

In de eerste elf maanden van het jaar werd volgens het zakenblad Fortune de achtergrondinformatie onderzocht van 19,7 miljoen Amerikanen die een wapen wilden kopen. Dat is 775.000 meer dan in het vorige recordjaar. November (met de aanslagen in Parijs) was de recordmaand met 2,2 miljoen aanvragen en gedacht wordt dat december (na de aanslag in San Bernardino op 3 december) het record van november ruim zal breken.

Newtown, Connecticut, 14 december 2012: de ouders van de zevenjarige Grace McDonnell krijgen te horen dat hun dochter is doodgeschoten op de Sandy Hook-school.
Newtown, Connecticut, 14 december 2012: de ouders van de zevenjarige Grace McDonnell krijgen te horen dat hun dochter is doodgeschoten op de Sandy Hook-school. © REUTERS

De AR-15 is een heel populair wapen, dat onder meer door de terroristen in San Bernardino werd gebruikt, maar ook in de Sandy Hook basisschool, waar eind 2012 20 kinderen en 6 volwassenen door een jonge schutter werden gedood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content