VS levert Irak meer wapens in strijd tegen Al-Qaeda

06/01/14 om 22:37 - Bijgewerkt om 22:37

Washington gaat Irak sneller dan voorzien meer wapens leveren. Het gaat om bepaalde raketten en 58 drones. Die zullen ingezet worden in de strijd tegen Al-Qaeda.

VS levert Irak meer wapens in strijd tegen Al-Qaeda

Iraakse soldaten op weg naar de provincie Al-Anbar, waar tegen Al-Qaeda gevochten wordt. © REUTERS

De Amerikaanse regering liet eerder al bij monde van minister van Buitenlandse zaken John Kerry weten dat ze beslist geen troepen zal sturen naar Irak, maar wil wel de wapenlevering opschroeven. Met de raketten en drones moeten de Iraakse strijdkrachten de soennitische extremisten in de westelijke provincie al-Anbar kunnen treffen of bespieden. De provincie, vooral delen van de stad Falluja, zijn in handen gevallen van extremistische milities.

De Iraakse premier Nouri Maliki roept de inwoners van Falluja op leden van Al-Qaeda uit de stad te verdrijven. Zo lopen zij niet het risico slachtoffer te worden van de gevechten die zullen ontstaan als het leger de stad intrekt.

Regeringstroepen hebben tijdens een luchtoffensief tegen Al-Qaeda zondag nabij de Syrische grensstad Ramadi 25 islamitische strijders gedood. Intussen proberen overheidsfunctionarissen stamleiders in de provincie Al-Anbar te overtuigen hen te steunen in hun strijd tegen Al-Qa'ida-militanten. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners