VS leveren Panamese ex-dictator Noriega uit aan Frankrijk

27/04/10 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

Na een celstraf van 17 jaar wegens drugshandel in de Verenigde Staten, staat Manuel Noriega nu terecht in Frankrijk voor het witwassen van geld.

VS leveren Panamese ex-dictator Noriega uit aan Frankrijk

© Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft het uitleveringsbevel getekend van de voormalige Panamese dictator Manuel Noriega.

Kort daarna werd hij volgens de Britse openbare omroep BBC begeleid naar een passagierstoestel van de luchtvaartmaatschappij Air France op de luchthaven van Miami in de Amerikaanse staat Florida. Dinsdagochtend is hij aangekomen in de Franse hoofdstad Parijs.

In Frankrijk staat hij terecht voor het witwassen van geld. In 1999 werd hij er al bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel. Maar nu wil de Franse overheid hem opnieuw voor de rechtbank dagen.

De inmiddels 76-jarige Noriega heeft al een gevangenisstraf van 17 jaar wegens drugshandel achter de rug. Die eindigde in 2007 maar daarna moest hij in Florida blijven in afwachting van de voorwaarden voor zijn uitlevering aan Frankrijk.

Drugshandel

Noriega was sinds zijn aantreden in 1983 lange tijd een bondgenoot van de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog. Maar hij viel bij Washington in ongenade wegens zijn betrokkenheid bij de drugshandel.

Tijdens de invasie van Panama in 1990 door de Amerikaanse strijdkrachten werd hij opgepakt en in twee jaar later werd hij tot 40 jaar cel veroordeeld. Maar wegens goed gedrag werd zijn strafmaat eerst verminderd tot 30 jaar, en later tot 17 jaar cel.

Lees meer over:

Onze partners