‘VS-leger schrapt 57.000 banen’

© REUTERS

De Amerikaanse landmacht zou tegen september 2017 40.000 soldaten minder tellen en 17.000 burgerpersoneelsleden. Dat berichten verschillende Amerikaanse media. Het Pentagon zou de besparing later deze week officieel bekendmaken.

Snoeien in het soldatenbestand zou een impact hebben op alle internationale missies, schrijft USA Today. Op de piek van de Amerikaanse interventies in Irak en Afghanistan telde het leger 570.000 soldaten.

Dat aantal werd bereikt om de soldaten niet te verplichten langer dan een jaar met de keer op buitenlandse missie te moeten.

Nadien was er een inkrimping geweest. Vorig jaar lag er een plan voor een forse besparing op tafel, maar dat werd uiteindelijk opgeschort omdat de terugtrekking uit Afghanistan trager verliep dan gepland.

Laagterecord

Tegen eind september 2017, bij de start van het nieuwe begrotingsjaar, wil men nog 450.000 soldaten overhouden, volgens USA Today. De BBC rekende voor dat dat het laagste aantal is sinds 1940, een jaar voor de Amerikanen zich in de tweede wereldoorlog mengden. Sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2001, zijn de VS zich steeds meer gaan bewapenen en conflicten gaan uitvechten op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content