VS laten eis tot nieuwe bouwstop vallen

08/12/10 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Danny Dayan, het hoofd van de kolonistenraad op de Westelijke Jordaanoever, reageert tevreden.

VS laten eis tot nieuwe bouwstop vallen

© Reuters

De Verenigde Staten houden niet langer vast aan de eis tot een nieuw moratorium van 90 dagen op de uitbreiding van Joodse nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Dat melden verschillende media op basis van bronnen binnen de regering in Washington.

Danny Dayan, het hoofd van de kolonistenraad op de Westoever reageert tevreden. "Israël heeft voet bij stuk gehouden en niet toegegeven aan de extreme eisen van de Amerikanen, en kijk, de hemel is niet op ons hoofd gevallen. De Amerikanen hebben ons zelfs niet bekritiseerd," zei hij volgens AFP woensdag op de legerradio.

"De geloofwaardigheid van Israël, dat zijn nationale belangen heeft kunnen verdedigen, is versterkt en allen die dachten dat we de Amerikaanse druk niet zouden kunnen weerstaan, hebben zich vergist", ging Dayan voort.

De Palestijnse leiders reageren woedend, meldt DPA. Palestijnen zijn nu op zoek naar een alternatieve strategie en gaan de internationale gemeenschap om hulp vragen nu is duidelijk geworden dat de Amerikaanse regering Israël niet zal kunnen overhalen om een tweestatenoplossing te aanvaarden, luidt het.

Vredesgesprekken

De Verenigde Staten hadden aangedrongen op een nieuwe bouwstop, in de hoop de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.

De vorige bouwstop liep af in september, en voor de Palestijnen is een nieuw moratorium een voorwaarde om weer over een tweestatenoplossing te praten.

Vorige week waarschuwde de Palestijnse onderhandelaar Mohammed Shtayeh dat een plan van Israël om meer dan 600 woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen mogelijk "de laatste nagel aan de doodskist van het vredesproces is".

Onze partners