VS laat honderden illegalen vrij wegens dreigende besparingen

27/02/13 om 04:24 - Bijgewerkt om 04:24

Vanwege de 'sequester', een pakket draconische besparingen dat wellicht vrijdag van kracht wordt, hebben Amerikanen de deuren van de asielcentra opengezet. En dat is maar één van de gevolgen.

VS laat honderden illegalen vrij wegens dreigende besparingen

© Reuters

Het Amerikaanse Immigratie- en Douaneagentschap (ICE) heeft honderden mensen zonder papieren vrijgelaten, omdat vrijdag een belangrijke besparingsdeadline afloopt en het instituut zijn werking reeds wil aanpassen aan de verwachte krimp van het budget.

Woordvoerster Barbara Gonzalez: "Door de aanhoudende onzekerheid op fiscaal vlak, heeft de ICE zijn populatie aangepast om zeker te zijn dat de centra binnen de begrotingslimiet blijven."

Sequester

Vrijdag dreigt een automatische besparingsronde in werking te treden, tenzij Republikeinen en Democraten alsnog een compromis vinden, maar daar ziet het niet naar uit. Het zogenaamde 'sequester' is een zelf opgelegde besparingsronde die op 1 maart in werking treedt.

Het idee van de Republikeinen en de Democraten was, om in de zoektocht naar het verkleinen van de schuldenberg, zichzelf druk op te leggen om een compromis te vinden. De komende tien jaar zou automatisch 1200 miljard dollar worden bespaard, te beginnen met 85 miljard dollar in 2013.

Economische apocalyps

De besparingen zullen massaal voelbaar zijn, president Barack Obama waarschuwde al voor een economische apocalyps. Tot een miljoen banen driegen verloren te gaan.

Onder meer in scholen, de hulpverlening maar dus ook in de asielcentra zal er automatisch worden bespaard. Toeristen zouden op de Amerikaanse luchthavens te maken kunnen krijgen met langere wachttijden, door besparingen bij de grenscontrole.

ICE verzekerde dinsdag dat gevaarlijke individuen en zwaar veroordeelden wel opgesloten blijven. De vrijgelaten sans-papiers zouden zich regelmatig moeten aanmelden bij de autoriteiten. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners