VS klaar om ISIS aan te vallen, zegt Kerry

24/06/14 om 05:56 - Bijgewerkt om 05:56

De VS is militair klaar om de jihadi-strijders van ISIS in Irak aan te vallen, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Zo'n aanval kan er komen met of zonder politiek akkoord in Bagdad.

VS klaar om ISIS aan te vallen, zegt Kerry

Een sjiietische strijder in Irak staat klaar om met ISIS te gaan vechten. © BELGAIMAGE

John Kerry zei dat tijdens een bezoek aan Bagdad, na een gesprek met de Iraaks premier Nouri Al-Maliki. Kerry waarschuwde dat VS-president Barack Obama elke dag meer zekerheid verkrijgt over de precieze doelwitten die hij kan kiezen voor luchtaanvallen. "Hij behoudt zich het recht voor om een beslissing te nemen op eender welk moment dat hij strategisch opportuun acht", zei Kerry, geciteerd door de Amerikaanse media.

Obama stelde eerder dat Bagdad niet op Amerikaanse militaire steun moet rekenen zolang er geen Iraakse regering van nationale eenheid op de been gebracht wordt waarin alle religieuze groepen zetelen.

Kerry maakte echter duidelijk dat Washington ISIS (de Islamitische Staat in Irak en de Levant) wel degelijk als een bedreiging ziet. De VS heeft zijn middelen dan ook zo ontplooid dat een aanval op eender welk moment kan beginnen, zei hij, met of zonder samenwerkingsakkoord in Bagdad. "Ze mogen geen veilige haven krijgen, waar dan ook."

Militaire actie

Obama zelf gaf in een interview met de televisiezender MSNBC aan dat er grenzen zijn aan wat de VS bereid is te doen voor Irak. Hoewel hij ISIS ziet als een bedreiging op termijn, vindt hij dat geen reden om Irak "opnieuw te bezetten."

Volgens Obama moeten de Irakezen hun land op de eerste plaats zelf stabiliseren. "Op een bepaald moment zullen ze moeten gaan samenwerken", zei hij. "Wat we nu hebben, is een situatie waarin het wantrouwen tussen de soennieten en sjiieten groeit. De krachten die Irak al langer uit elkaar trekken, zijn sterker geworden. Uiteindelijk is het aan de Iraakse leiders om de politici weer samen te brengen. Als ze dat niet kunnen, kan geen enkel hoeveelheid Amerikaanse militaire actie het land samenhouden."

Muziek verboden

In Irak zelf blijft ISIS ondertussen oprukken. ISIS heeft nu definitief de olieraffinaderij in Baiji, 200 kilometer van Bagdad in handen. Dat is de grootste van het land.

ISIS heeft ook alle grensovergangen tussen Irak en Syrië in handen en de enige grenspost tussen Irak en Jordanië. Het controleert daarmee de hele westelijke grens van Irak.

Het conflict dreigt over te slaan naar Jordanië. Het de facto wegwissen van de grens tussen Syrië en Irak brengt ISIS ook dichter bij zijn doelstelling om op het grondgebied van die twee landen een fundamentalistisch kalifaat op te richten.

In het vorige week gevallen Mosoel, de op één na grootste stad van Irak, heeft ISIS een strenge versie van de Sharia, de islamitische wet, uitgeroepen. Met luidsprekers is omgeroepen dat Sharia-rechtbanken zijn ingesteld. Jongens en meisjes worden gescheiden op school. Vrouwen moeten de niqab dragen, een sluier die alleen de ogen vrij laat. Muziek is verboden.

Onze partners