VS: katholieke kerk betaalde 120 miljoen dollar uit aan pedofilieslachtoffers

18/04/15 om 02:08 - Bijgewerkt om 02:08

De katholieke Kerk in de VS heeft tussen juni 2013 en juni 2014 zowat 120 miljoen dollar (110 miljoen euro) uitbetaald om slachtoffers van seksueel misbruik te vergoeden. Er werd ook dertig miljoen dollar besteed aan programma's tegen pedofilie.

VS: katholieke kerk betaalde 120 miljoen dollar uit aan pedofilieslachtoffers

Protest tegen kindermisbruik in de Amerikaanse kerk © REUTERS

Dat blijkt uit een jaarrapport dat op vraag van de Amerikaanse bisschoppen is opgesteld.

Het bedrag van 120 miljoen dollar werd uitbetaald in de vorm van schadevergoedingen, therapieën voor de slachtoffers en kosten voor juridische bijstand. Daarnaast werd dertig miljoen dollar besteed aan preventie-inspanningen, zegt de Amerikaanse bisschoppenconferentie.

In de periode 2013-2014 werden 657 beschuldigingen van seksueel misbruik gemeld. Daarvan werden er 130 erkend, 243 beschuldigingen worden momenteel nog onderzocht. Voor de andere aantijgingen werden geen bewijzen gevonden. De meeste "geloofwaardige beschuldigingen" gaan volgens de bisschoppenconferentie over feiten die zich meer dan 25 jaar geleden voordeden.

De Amerikaanse katholieke Kerk publiceert elk jaar een studie over beschuldigingen van seksueel misbruik, waarin ook telkens wordt aangegeven welke inspanningen geleverd worden om het misbruik te voorkomen. Een in 2002 uitgebroken schandaal, waarbij de aartsbisschop van Boston moest toegeven dat hij pedofiele priesters beschermd had, vormde de aanleiding voor die rapporten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners