VS: Jonge kiezers vinden de Republikeinen 'racistisch en ouderwets'

04/06/13 om 03:41 - Bijgewerkt om 03:41

In de VS heeft een peiling van de jonge Republikeinen een vernietigend beeld van de partij. Volgens jonge kiezers zijn de Republikeinen onbuigzaam en geven ze alleen om de rijken.

VS: Jonge kiezers vinden de Republikeinen 'racistisch en ouderwets'

© Reuters

Dat zijn nog maar de vriendelijkste etiketten. De peiling, die werd uitgevoerd werd in opdracht van het College Republican National Committee (CRNC) toont aan dat de meeste jongeren (18-29) niet veel zien in de 'Grand Old Party'.

Dat is niet verrassend. Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar haalde Barack Obama volgens de exit poll van CNN 60 procent van de jongerenstemmen binnen, terwijl de Republikein Mitt Romney bleef steken op 37 procent.

In 2008 was dat verschil nog scherper: 66 procent voor Obama, 37 procent voor zijn Republikeinse tegenstander. Telkens droegen jongeren in niet geringe mate bij tot Obama's overwinning.

Homohuwelijk

De cijfers lagen er dus al even, maar het opmerkelijke aan deze nieuwe studie is dat jongeren in wel zeer scherpe termen afstand nemen van de Republikeinen. Gevraagd welke woorden ze spontaan associëren met de GOP komen ze op de proppen met termen als 'Racistisch', 'onbuigzaam' en 'ouderwets'.

De GOP is volgens jonge kiezers bijvoorbeeld niet 'open-minded'. Wat dat betreft, zal de partij zich moeten neerleggen bij een legalisering van het homohuwelijk, iets waar een meerderheid van de jongeren voor is, stelt de studie. "Zolang dat dossier op tafel ligt, zullen we het serieus moeilijk hebben", staat in het rapport.

De nieuwe generatie kiezers is de meest diverse die de VS ooit gekend heeft. Dat is een dubbel probleem voor de Republikeinse partij. Die heeft problemen om jongeren te overtuigen, maar zo mogelijk nog meer om minderheden voor zich te winnen. Zo denken jonge Latino's, de snelst groeiende minderheid in de VS, dat de Republikeinse partij "niet om hen geeft."

Schouderklopje

De jongeren vinden niet alleen dat de Republikeinen bun waarden niet delen, blijkt uit de studie die een combinatie was van een peiling bij 800 mensen en een aantal diepgaande focusgroepen. Zelf delen ze de ideologische geloofspunten van de partij evenmin. Volgens de peiling staan ze bijvoorbeeld niet afkerig tegen een sterke overheid, sinds jaar en dag de grote boeman van de Republikeinen.

Ze geloven evenmin dat iedereen beter zal worden van belastingverlagingen of dat die buitengewoon veel banen zouden opleveren. In een peiling van de CRNC eerder dit jaar zei 54 procent dat de belastingen op de rijken omhoog moesten, stipt de New York Times aan. Slechts 31 procent vindt, net zoals de Republikeinse partij, dat de belastingen verlaagd moeten worden voor iedereen.

Over het algemeen wordt de GOP ervaren als de partij van de rijken. "we zijn de partij geworden die je een schouderklopje geeft als je het gemaakt hebt, maar je niet wil helpen óm het te maken."

Met de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar in aantocht, trekken de Republikeinen frontaal ten aanval tegen de regering van Barack Obama. Ook dat is echter riskant. Jonge kiezers geven namelijk te kennen dat ze niks moeten weten van aangebrande uitspraken waar Republikeinse mandatarissen zich wel eens aan bezondigen, bijvoorbeeld over abortus, verkrachting of de afkomst van de president.

Jongeren terugwinnen

De studie van de Republikeinse studenten ligt in het verlengde van een doorlichting die het partijhoofdkwartier in Washington eerder dit jaar maakte. Ook die stelde dat de GOP ernstige imagoproblemen heeft.

Toch zijn de Republikeinse studenten ervan overtuigd at het tij gekeerd kan worden. De Republikeinse partij mag labels als 'zorgzaam' en 'open-minded' niet zomaar prijsgeven, zeggen zij. Als de partij echter opnieuw in de smaak wil vallen bij jonge kiezers, dan heeft ze meer nodig dan cosmetische opsmuk, heet het.

"De Republikeinse partij kan jonge mensen absoluut terugwinnen, staat in het rapport. "Maar dat zal niet gebeuren zonder aanzienlijk werk om de schade te herstellen die het Republikeinse merk de laatste tien jaar heeft opgelopen bij die leeftijdsgroep."

Onze partners