VS: Iran leidt pro-Assadmilitie op in Syrië

15/08/12 om 00:44 - Bijgewerkt om 00:44

De Iraanse Revolutionaire Garde is bezig met de vorming van een militie in Syrië die aan de zijde van het regime zal strijden, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta.

VS: Iran leidt pro-Assadmilitie op in Syrië

© Reuters

"We zien een toenemende invloed van Iran in Syrië en dat geeft aanleiding tot grote bezorgdheid", zei Panetta tijdens een persconferentie. De militie van voornamelijk sjiitische Syriërs zou zich aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad scharen en het Syrische leger bijstaan in de strijd tegen de oppositie.

Lijden

"Eerlijk gezegd zal dat alles alleen maar het lijden van de Syriërs verlengen", aldus Panetta. "Iran zou zich beter bezinnen over zijn inmenging."

Volgens de Amerikanen zet Iran deze stappen om een deel van de druk op de Syrische militairen weg te nemen. "Het Syrische leger vecht sinds 18 maanden. Elk leger zou daarvan gevolgen ondervinden", aldus de VS.

Het Syrische leger zou bevoorradingsproblemen hebben en het moreel van de troepen zou laag zijn. Er zijn heel wat deserteurs.

Naar het voorbeeld van Irak

De militie zou worden gevormd naar het voorbeeld van het Mahdi-leger in Irak, dat onder leiding stond van Moqtada al-Sadr en dat de Amerikaanse troepen in Irak fel bestreed. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners