VS-inlichtingendienst tapt Facebook, Google en Skype af

07/06/13 om 02:08 - Bijgewerkt om 02:08

Het Amerikaanse National Security Agency (NSA) tapt miljoenen persoonlijke berichten, foto's een video's af van de grootste internetbedrijven. Het doet dat met hun actieve medewerking.

VS-inlichtingendienst tapt Facebook, Google en Skype af

© Reuters

Onder de bedrijven die meewerken aan het zogenaamde PRISM-programma van de NSA, waarvan het bestaan zonet aan het licht gebracht werd door de krant The Washington Post, bevinden zich Apple, Google, Mocrosoft, Facebook, Yahoo, YouTube en Skype. Opvallende afwezige is Twitter, dat notoir streng is in het bewaken van de persoonlijke gegevens van zijn gebruikers.

PRISM begon volgens de Washington Post, die geheime documenten kon inkijken, in 2007. Sindsdien is het exponentieel gegroeid. De NSA haalt miljarden e-mails, documenten, foto's, filmpjes en sociale-netwerkupdates rechtsreeks uit de centrale servers van de bedrijven die meewerken. De informatie zit dagelijks in de veiligheidsbriefing die de president van de VS ontvangt.

De bron van de Washington Post is een NSA-agent die PRISM een te grote bedreiging voor de privacy vindt. "Ze kunnen zowat letterlijk zien hoe je ideeën vorm krijgen terwijl je typt."

Ongrondwettelijk

Opmerkelijk: als presidentskandidaat in 2008 was Barack Obama tegen dit soort binnenlandse spionage. Allerlei programma's died at mogelijk maken, werden na 9/11 ingevoerd door zijn voorganger George W. Bush. Eerder deze week kwam aan het licht dat de Amerikaanse regering ook toegang heeft tot de telefoondata van Verizon, de grootste gsm-operator van de VS.

Dat het NSA-programma zo diep doorgedrongen is in de bedrijven die doorgaan voor de kroonjuwelen van Silicon Valley is evenzeer merkwaardig, omdat de missie van de NSA niet binnenlandse, maar buitenlandse spionage is. Volgens critici zijn zulke programma's een schending van de Amerikaanse grondwet, die VS-burgers beschermt tegen 'onredelijke huiszoekingen en inbeslagnames' zonder bevelschrift.

Volgens de Washington Post is de manier waarop de VS inlichtingen verzamelt verschoven van het in de gaten houden van verdachte individuen naar het systematisch, op massale schaal verzamelen van data. Onvermijdelijk - en wellicht in strijd met de grondwet - blijven er dan ook gegevens van Amerikaanse burgers in het net zitten.

De NSA werkt met 'selectors', speciale zoektermen die Amerikaanse staatsburgers van buitenlanders moeten scheiden. Dat is geen nauwkeurige methode, maar volgens een handboek dat de Washington Post kon inkijken, is het "niets om je zorgen over te maken."

Dat er op die manier Amerikaanse burgers in het vizier komen, is onvermijdelijk, alleen al omdat alle contacten van een verdachte - pakweg zijn inbox en outbox en zijn Facebookvrienden - automatisch onder de loep genomen worden, schrijft de Post. Ook de contacten van die contacten komen in het NSA-net terecht. Daardoor stijgt het aantal mensen waarvan communicatie afgetapt wordt meteen exponentieel stijgt.

Door de 'achterdeur'

Niet alleen Amerikanen moeten zich zorgen maken. Over de hele wereld zijn er mensen die hun hele digitale hebben en houden opslaan op Facebook of op Google, dat alleen al goed is voor e-mail, documenten, foto's en een hele reeks ander diensten. Een ander bedrijf dat meewerkte aan het PRISM-programma is PalTalk, een video-chatdienst die relatief klein en onbekend is, maar wel veel gebruikt werd tijdens de Arabische Lente en nu ook weer tijdens de opstand in Syrië.

Wettelijk kunnen Amerikaanse internetbedrijven niet nee zeggen wanneer ze van speciale geheime gerechtshoven bevel krijgen om hun servers te openen voor de inlichtingendiensten. Verhalen dat de inlichtingendiensten zelf zogenaamde 'achterdeuren' bij elkaar hacken, waarmee ze zich toegang verschaffen tot de data kloppen niet, schrijft de Washington Post. Dat is met zulke ingewikkelde, constant veranderden systemen veel te moeilijk. Zonder medewerking van de bedrijven is het PRISM-programma dan ook onmogelijk.

"Google is diep bezorgd over de veiligheid van onze gebruikersdata", zei een woordvoerder van de zoekgigant. "Wij maken gebruikersdata over aan de overheid zoals voorgeschreven door de wet en we onderzoeken zulke verzoeken telkens grondig. Google heeft geen 'achterdeur waardoor de overheid toegang heeft tot privédata."

Onze partners