VS: Immigranten dragen meer bij aan ziekenkas dan ze ontvangen

29/05/13 om 23:51 - Bijgewerkt om 23:51

Immigranten in de VS brengen Medicare, de openbare ziekteverzekering voor de ouderen, tientallen miljarden dollars meer op dan ze eruit halen. Dat staat in een nieuwe Harvard-studie.

VS: Immigranten dragen meer bij aan ziekenkas dan ze ontvangen

© Reuters

De studie gaat in tegen het vaak gehoorde denkbeeld dat immigranten de ziekteverzekering meer geld kosten dan ze opbrengen, schrijft The New York Times. In de periode 2002-2009 zorgden bijdragen van immigranten voor een surplus van 112 miljard dollar (86 miljard euro). Voor in Amerika geboren inwoners bleef Medicare zitten met een deficit van 28 miljard dollar (22 miljard euro).

Allochtonenbonus

De basis van die allochtonenbonus zit vooral in de demografie. Volgens de Brookings Institution in Washington is de mediaanleeftijd van Hispanics, de grootste groep migranten in de VS, 27 jaar. Die van de in de VS geboren bevolking is 42. Jongere mensen zijn minder vaak ziek en vaker tewerkgesteld. Ze kosten de ziekteverzekering dus minder en dragen meer bij.

"Er bestaat een sterk geloof dat immigranten profiteurs zijn", zegt Leighton Ku, een onderzoeker aan de George Washington University, die meewerkte aan de studie aan de New York Times. "Dit toont aan dat ze bijzonder veel bijdragen. Zonder immigranten zou het Medicare- sneller in de problemen komen."

Immigratiewet

Eén en ander kan meegenomen worden in het in Washington aan de gang zijnde debat over de hervorming van de Amerikaanse immigratiewetgeving. Die kan ervoor zorgen dat 11 miljoen illegale immigranten geregulariseerd worden en uiteindelijk Amerikaanse staatsburgers kunnen worden.

Tegenstanders vrezen dat immigranten een lek zouden slaan in de begroting. Zij zien het niet zitten dat geregulariseerde immigranten aanspraak zouden kunnen maken op voordelen als Medicare.

Momentopname

Deze studie spreekt dat tegen. Wat ze echter niet bekeken heeft, is wat immigranten de ziekenzorg kosten of opbrengen over hun hele leven. "Het is een momentopname", zegt Paul Van de Water, een expert op het linkse Center for Budget and Policy Priorities aan de Times.

Medicare is één van de twee openbare ziekteverzekeringsstelsels in de VS. Het andere is Medicaid, dat de armen verzekert. Werknemers hebben over het algemeen private ziekteverzekering. De Harvard-researchers bestudeerden het onderdeel van Medicare dat instaat voor hospitalisatie. Dat is goed voor zowat de helft van de totale Medicare-inkomsten. Medicare is op zijn beurt dan weer goed voor een vijfde van de Amerikaanse gezondheidszorg.

Onze partners