VS hadden plannen om Cuba te 'verpletteren' met luchtaanvallen

01/10/14 om 20:37 - Bijgewerkt om 20:37

De Amerikaanse voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger heeft in 1976 ernstig overwogen om het socialistische Cuba te 'verpletteren' met luchtaanvallen. Dat blijkt uit een boek van de denktank National Security Archives op basis van voorheen geheime documenten.

VS hadden plannen om Cuba te 'verpletteren' met luchtaanvallen

Henry Kissinger © Belga Image

Volgens het boek was Kissinger woedend omdat het Cuba van de toenmalige dictator zich had gemengd in de burgeroorlog in Angola. In zijn woede gelastte hij plannen te maken voor luchtaanvallen en het leggen van mijnen in Cubaanse havens.

'Ik denk dat wij Castro moeten verpletteren', zou Kissinger aan de toenmalige Republikeinse president Gerald Ford hebben gezegd. Die laatste zou daarmee hebben ingestemd. Ook de toenmalige (en latere) minister van Defensie Donald Rumsfeld zou aan het beraad van 24 maart 1976 met hoge legerofficieren hebben deelgenomen.

Eerder had Kissinger (91), die diende tussen 1973 en 1977, nog de desastreuze bilaterale relaties met Cuba hebben willen verbeteren, zo blijkt ook.

De plannen om Cuba aan te pakken verdwenen in de prullenmand door de zege van de Democraat Jimmy Carter bij de presidentsverkiezingen. (Belga/KVDA)

Onze partners