VS: griffier vrijgelaten - hield homohuwelijken tegen

09/09/15 om 02:49 - Bijgewerkt om 02:49

Na vijf dagen in de gevangenis is Kim Davis, de 49-jarige griffier die geen homohuwelijken wilde uitschrijven, opnieuw vrijgelaten. Ze mag van de rechter echter in het vervolg geen obstructie plegen.

VS: griffier vrijgelaten - hield homohuwelijken tegen

Kim Davis bij haar vrijlating, geflankeerd door presidentskandidaat Mike Huckabee © REUTERS

De vrijlating gebeurde in Rowan County, een district in de Amerikaanse staat Kentucky.

Een plaatselijke rechter, die eerst haar verzoek tot een uitzondering op religieuze gronden op de nieuwe wetgeving inzake huwelijken had verworpen, had haar donderdag tot gevangenis veroordeeld, omdat Kim Davis geen huwelijksdocumenten meer uitschreef.

Vervolgens kreeg de rechter van 5 van de 6 assistenten van Davis de belofte dat zij wel de wet zouden naleven.

Sinds vrijdag zijn er meerdere huwelijken voltrokken, waarbij 3 holebihuwelijken.

Tegenwerking?

De rechter waarschuwde Davis dat ze na haar vrijlating op geen enkele manier mag tussenkomen, "direct of indirect", als haar medewerkers attesten uitschrijven. Hij zal hierover om de 2 weken de medewerkers uithoren, zei hij.

Davis wilde na de vrijlating niet antwoorden op de vraag of ze inderdaad haar medewerkers ongemoeid zal laten. Haar advocaat formuleerde het zo: "Ze zal niet ingaan tegen haar geweten".

Intussen zorgt de kwestie voor onenigheid tussen de Republikeinse presidentskandidaten.

Ted Cruz en Mike Huckabee, allebei conservatieve, religieuze Republikeinen, waren bij de vrijlating aanwezig, Huckabee stond naast Davis. "Als er iemand de gevangenis in moet, neem dan mij", aldus Huckabee, tegenover juichende supporters.

Andere Republikeinen, zoals Carly Fiorina, Chris Christie en een voor een keer niet zo uitgesproken Donald Trump, vinden dat de uitvoering van de wet voorrang moet hebben op gewetensbezwaren.

Lees meer over:

Onze partners