VS geven voor het eerst communicatie met Pyongyang toe

30/09/17 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

Bron: Belga

De Verenigde Staten beschikken over 'communicatiekanalen' met Noord-Korea. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zaterdag gezegd in Peking. Het is de eerste keer dat Washington dat toegeeft.

VS geven voor het eerst communicatie met Pyongyang toe

Rex Tillerson © reuters

Nog volgens Tillerson stelt Washington vast dat het regime van Kim Jong-un de wil heeft om gesprekken te starten over zjin kernprogramma. "We stellen vragen. We tasten niet volledig in het duister: er zijn twee, drie open communicatiekanalen", aldus Tillerson tijdens een persbriefing.

Tijdens Tillersons driedaagse bezoek aan China zullen gesprekken over Noord-Korea centraal staan. Officieel is Tillerson in China om het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan het land, gepland in november, voor te bereiden. Maar de spanning rond Noord-Korea zal zonder twijfel heel wat aandacht krijgen.

Zaterdag ontmoette hij al president Xi Jinping en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Wij kunnen met hen praten, en we praten met hen", zei Tillerson. Welk antwoord de Amerikanen van de Noord-Koreanen via die kanalen krijgen, zei de minister niet.

Scheldpartijen

De verklaringen komen er na de scheldpartijen die de afgelopen dagen heen-en-weer gingen tussen Trump en Kim. Op zaterdag had een Noord-Koreaanse propagandaorganisatie nieuwe verwijten gelanceerd tegen de "oude psychopaat" Trump, die "bezig is met een zelfmoordmissie die een kernramp zal veroorzaken die Amerika tot een oceaan van vlammen zal herleiden".

China is de belangrijkste economische partner van Noord-Korea, maar treedt niet op als tussenpersoon voor de communicatie tussen Washington en Pyongyang. Het zijn "onze eigen kanalen", aldus Tillerson.

Het is de tweede keer dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken China bezoekt sinds Trump president van de VS is.

Onze partners