VS: geheime dienst mag van rechter opnieuw (even) massaal telefoongegevens inzamelen

29/08/15 om 02:08 - Bijgewerkt om 02:08

Een uitspraak waarin het massaal inzamelen van telefoondata door de inlichtingendienst NSA illegaal werd verklaard, is ongedaan gemaakt door een rechtbank van beroep in Washington. De drie rechters die de zaak onderzochten, oordeelden dat er vormfouten werden begaan.

VS: geheime dienst mag van rechter opnieuw (even) massaal telefoongegevens inzamelen

Edward Snowden © AFP

De rechters spraken zich niet uit over de inhoud van de zaak, en NSA mag slechts tijdelijk opnieuw gegevens inzamelen.

In eerste instantie had een lager gerechtshof geoordeeld dat het spionageprogramma illegaal was. Maar het hof van beroep van het District of Columbia heeft die uitspraak nu wegens vormfouten vernietigd. De klagers hadden onvoldoende aangetoond dat hun telefoon eveneens door NSA werd afgeluisterd.

Nieuwe wet

De zaak moet nu opnieuw bekeken worden door het lagere gerechtshof.

Dit alles in afwachting van nieuwe wetgeving. Eerder dit jaar had het Amerikaans Congres namelijk al de "Freedom Act" goedgekeurd, waarin het spionageprogramma van NSA wordt aangepast. Maar die wijzigingen zullen pas in december ingaan. In die Freedom Act worden enkele verregaande bevoegdheden, die aan de NSA waren toegekend in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001, deels teruggedraaid. Zo wordt het massaal vergaren van metadata van telefoongesprekken aan banden gelegd, al kunnen individuele personen die als een bedreiging worden beschouwd wel nog altijd worden gevolgd.

Het ging om de grootste hervorming van het NSA-programma sinds klokkenluider Edward Snowden de omvang van de spionageactiviteiten van de inlichtingendienst onthulde.

(Belga/RR)

Onze partners