VS: Geen vooruitgang na topontmoeting ‘verbitterde’ Obama en Republikeinen

Simon Demeulemeester

Barack Obama zat samen met de Democratische en Republikeinse leiders van de twee kamers. Zonder resultaat: zowel Republikeinen als Democraten geven geen krimp.

Het onderhoud tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de vier leiders van het Congres over een mogelijke oplossing voor het probleem van de shutdown van de Amerikaanse overheid heeft geen zoden aan de dijk gebracht. Zowel de Democraten als de Republikeinen bleven bij hun standpunt.

Obama zat anderhalf uur met de vier leiders van het Congres rond de tafel om aan te dringen op het heropenen van de overheid en om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Obama ontving daarom in het Witte Huis de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, en de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Voorts waren ook de Republikeinse en Democratische leiders in de Senaat bij de bijeenkomst aanwezig.

‘Obama heeft opnieuw duidelijk gemaakt niet te willen onderhandelen’, zo liet Boehner zich nadien ontvallen. Hij zei ook dat het gesprek ‘beschaafd’ was gebleven en dat ‘geen ruzie’ was gemaakt.

Republikeinen en Democraten staan lijnrecht tegenover elkaar. De Republikeinen eisen de uitstel van de pas in voege getreden Obamacare, de ziekteverzekering die Obama deze week invoerde. Bij de Democraten klonk het op die eis dat ze niet zouden onderhandelen ‘met het pistool tegen het hoofd’. Voor Obama is Obamacare dan weer veel te belangrijk om terug te schroeven. De amerikaanse president reageerde dat hij ‘verbitterd’ is over de shutdown, want ‘dit is onnodig’. Het Witte Huis communiceerde nog niet over de vergeefse gesprekken.

Obama en Wall Street waarschuwen elkaar

Obama heeft wel Wall Street gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van de huidige shutdown van de Amerikaanse overheid. Bedrijven zouden bezorgd moeten zijn over de impasse, zo zei Obama. ‘Ik denk dat het deze keer anders is’, zo zei Obama in een interview met CNBC. ‘Ik denk dat Wall Street zeer bezorgd moet zijn’.

Obama merkte op dat het huidige debat gaat over de financiering van de regering voor slechts twee maanden en dat het probleem opnieuw aan de oppervlakte zou komen in de cruciale periode van de eindejaarsaankopen en dat ten nadele van bedrijven. ‘Het Congres moet ophouden te regeren van crisis tot crisis’, luidde het.

Eerder op de dag had ook Lloyd Blankfein, de CEO van investeringsbank Goldman Sachs, laten weten dat de huidige impasse serieuze consequenties heeft voor de financiële wereld. Ook andere topmannen van belangrijke zakelijke ondernemingen hebben president Barack Obama gewaarschuwd voor de consequenties van de huidige shutdown.

Blankfein liet weten dat de topmannen verschillende politieke voorkeuren hadden, maar allemaal inzagen dat de huidige impasse serieuze consequenties heeft voor de financiële wereld.

‘VS die schulden niet meer kan betalen is ergste scenario’

De zakenmannen willen dat Washington ‘begrijpt wat op de lange termijn de consequenties van een shutdown zijn, en dat de kortetermijnconsequenties nu al gevoeld worden’. Bovenal hopen de heren dat de regering ‘snapt wat de consequenties van (het niet verhogen van) het schuldenplafond zijn, want we zijn het er allemaal over eens dat die enorm nadelig zijn’, aldus Blankfein.

Als het Congres half oktober er niet in slaagt om het schuldenplafond van 16,7 triljoen dollar te verhogen, dan is de grootste economie ter wereld niet meer in staat om alle rekeningen te voldoen.

‘Er is geen twijfel mogelijk over de ernst van een Verenigde Staten die zijn schulden niet kunnen betalen. Dat is het ergste scenario’, vindt Brian Moynihan van de Bank of America. ‘We hebben in augustus 2011 al gezien dat zoiets tot een vertraging van de economie kan leiden.’ Eenzelfde soort politieke crisis bracht het land toen al op het randje van de afgrond. Dat zorgde voor de allereerste verlaging van de kredietbeoordeling van de VS.

Wall Street niet tuk op Tea Party en vice versa

De Republikeinen dreigen aan krediet te verliezen in Wall Street, waar ze doorgaans goede relaties mee hebben (net als de Democraten, overigens). De financiële wereld kijkt echter bezorgd naar de groeiende invloed van de ultraradicale Tea Party binnen de Grand Old Party. Die fractie moet niets hebben van het grote kapitaal. Analisten zien in deze Amerikaanse crisis dan ook vooral een crisis binnen de Republikeinse partij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content