VS: Geen bewijs voor directe Russiche betrokkenheid bij neerschieten MH17

23/07/14 om 00:10 - Bijgewerkt om 00:10

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geen aanwijzingen voor rechtstreekse Russische betrokkenheid bij het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17. Het zou gaan om een vergissing van de Oost-Oekraïense rebellen.

VS: Geen bewijs voor directe Russiche betrokkenheid bij neerschieten MH17

Een gewapende pro-Russische separatist staat op een brokstuk van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. © REUTERS

De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing was van pro-Russische separatisten. Maar Rusland heeft volgens de inlichtingenmensen wel "de voorwaarden geschapen" voor het neerschieten van de Boeing met 298 mensen aan boord door de rebellen te bewapenen.

De VS weten niet precies wie persoonlijk verantwoordelijk is voor het afvuren van de luchtdoelraket. Ze hebben ook geen direct bewijs dat de raket uit Rusland kwam en aan de rebellen was geleverd.

Aangekondigd was dat de VS informatie zouden vrijgeven over de toedracht van de ramp. Maar de diensten hebben geen "technisch bewijs" vrijgegeven dat het vliegtuig is getroffen door een zogeheten SA-11-raket, zoals eerder is gezegd, of dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten.

Het leveren van wapentuig aan de rebellen door Rusland gaat volgens de inlichtingendiensten nog steeds door. Het gaat daarbij om onder meer raketten en tanks. (Belga/TV)

Onze partners