VS geeft 58.000 Haïtianen nog zes maanden om te vertrekken

In de wijk Little Haiti in Miami wonen duizenden Haïtianen met een tijdelijke humanitaire verblijfsvergunning. De regering-Trump besliste dat ze binnen zes maanden terug moeten. © Arthur Debruyne
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Na de aardbeving van 2010 kregen 58.000 Haïtianen tijdelijke bescherming in de VS. De regering-Trump heeft beslist dat ze binnen zes maanden terug moeten.

Naar schatting 58.000 Haïtianen die al meer dan zeven jaar in de VS verblijven onder een tijdelijke humanitaire verblijfsvergunning moeten binnen zes maanden terug naar Haïti. Dat heeft het Amerikaanse Department of Homeland Security op maandag aangekondigd.

Na de aardbeving van 2010 in Haïti had voormalig president Barack Obama aan 58.000 Haïtianen die toen al in de VS verbleven de zogenaamde Temporary Protected Status (TPS) toegekend, een tijdelijke humanitaire verblijfsvergunning die sindsdien elke 18 maanden hernieuwd werd.

De laatste TPS-termijn vervalt op 22 juli. De Haïtianen krijgen nog zes maanden, tot 22 januari 2018, om de nodige reisdocumenten voor hun vertrek bij elkaar te krijgen, aldus het Amerikaanse DHS. Ook is het de bedoeling de Haïtiaanse overheid de tijd te geven om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, klinkt het.

Recent sprak Knack.be met enkele Haïtiaanse TPS-begunstigden in Florida: sommigen van hen, onder wie universiteitsstudenten of zaakvoerders, verblijven al tien jaar in de VS, en kunnen zich amper inbeelden hoe ze terug moeten naar een land dat ze al lang niet meer als thuis beschouwen.

‘Haïti boekt vooruitgang’

‘Haïti heeft op verschillende vlakken vooruitgang geboekt sinds de vernietigende aardbeving van 2010 en ik ben trots op de rol van de VS in het helpen van onze Haïtiaanse vrienden’, aldus de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly in de mededeling.

‘De Haïtiaanse economie blijft herstellen en groeien en 96 procent van de ontheemden die door de aardbeving in kampen verbleven hebben die inmiddels verlaten’, aldus nog DHS-baas John Kelly.

‘DHS negeert gevolgen orkaan Matthew’

‘De aankondiging van Kelly negeert de verwoesting van orkaan Matthew van oktober, de huidige ernstige cholera-epidemie, en de voedselonzekerheid die is veroorzaakt door de orkaan’, reageert Steven Forrester, activist bij ngo Haitian Institure for Justice and Democracy.

‘Bovendien zijn de cijfers van DHS misleidend’, vervolgt Forrester, ‘veel van die kampen zijn gesloten door landeigenaars, of zijn door de Haïtiaanse overheid bestemd als permanente huisvesting, omdat zoveel mensen gevonden bouwmateriaal hadden weten hergebruiken.’

‘Haïti kan op geen enkele degelijke manier 58.000 gedeporteerden ontvangen, of de financiële steun vervangen die ze vanuit de VS naar familie in Haïti sturen.’

Ongeziene lobbycampagne

De voorbije weken hadden activisten in New York, Miami en Boston – waar de meeste Haïtianen in de VS wonen – nog een intensieve lobbycampagne gevoerd voor de verlenging van TPS.

Ook de Republikeinse gouverneurs van Florida en Massachusetts en een aantal Republikeinse en Democratische senatoren en parlementsleden, voornamelijk uit Florida, hadden DHS-baas Kelly om medeleven gevraagd. Krantencommentatoren bij onder meer de Miami Herald, Washington Post en New York Times hebben de voorbije weken ook onderstreept dat de uitwijzing van de 58.000 Haïtianen ‘onnodig en wreed’ zou zijn.

‘Ik woon hier al tien jaar: wat nu?’

‘Ik woon hier al tien jaar,’ zei de Haïtiaanse Guirlande Jean-Mary (48) tijdens een recent gesprek met Knack.be bij haar thuis in de stad West Palm Beach in Florida. ‘Hoe moet ik nu terug naar een land dat ik al zo lang niet meer als mijn thuis beschouw?’

De vrouw drukte toen ook haar bezorgdheid uit dat het leven van haar twee dochters Keisha (14) en Corinne (19), eveneens TPS-begunstigden en beiden studenten, ondersteboven gehaald worden indien ze terug moeten.

Tijdens een verkiezinsspeech in de wijk Little Haiti in Miami in september had toenmalige presidentskandidaat Donald Trump nog gezegd dat hij ‘de grootste verdediger’ zou worden van de Haïtiaanse gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content