VS: 'Gebrek aan veiligheid op crashsite MH17 is onaanvaardbaar'

20/07/14 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

De Verenigde Staten noemen het gebrek aan veiligheid op de site van het gecrashite toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne 'onaanvaardbaar'. Washington roept op de bewijsstukken te beschermen.

VS: 'Gebrek aan veiligheid op crashsite MH17 is onaanvaardbaar'

© Belga Image

'De site is niet beveiligd en er zijn verschillende getuigenissen van lichamen en brokstukken die zijn weggebracht. Op die manier kan worden geknoeid met bewijsmateriaal', zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Dat is onaanvaardbaar en een belediging voor iedereen die naasten heeft verloren en voor de waardigheid die men verschuldigd is aan de slachtoffers'.

Zaterdag had de Nederlandse premier Mark Rutte gelijkaardige verklaringen afgelegd. Hij drukte zijn afkeer uit over de manier waarop de pro-Russische rebellen 'rotzooien' op de plek van de ramp. 'Het rotzooien met persoonlijke bezittingen is ronduit walgelijk', zei Rutte, die toegang eist tot de rampplek.

Druk op Rusland

Onder andere de VS en Nederland dringen er bij Rusland op aan om ervoor te zorgen dat de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne onbeperkte toegang geven tot de crashsite.

Rutte heeft in een 'intens' telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin erop aangedrongen dat de lichamen, die wijd verspreid liggen, zo snel mogelijk geborgen worden. 'Ik heb hem gezegd dat de tijd voor hem dringt om de wereld te tonen dat zijn intenties goed zijn.'

De meeste slachtoffers van de vliegtuigramp zijn Nederlanders.

Akkoord

De Oekraïense autoriteiten hebben intussen een akkoord bereikt met de pro-Russische rebellen over het vervoer van de lichamen van rampvlucht MH17. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman bekendgemaakt.

De opstandelingen zullen Oekraïense onderzoekers toestaan de lichamen van de slachtoffers in koelwagens het gebied uit te halen, onder toeziend oog van OVSE-waarnemers. Groisman spreekt van 'een voorlopig akkoord met de rebellen die de controle hebben over de rampplek'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners