VS gaat visa voor getrouwde holebi's gelijk behandelen

02/08/13 om 23:52 - Bijgewerkt om 23:52

De Verenigde Staten gaan voortaan visa-aanvragen van holebi-koppels op dezelfde manier behandelen als aanvragen van hetero-koppels.

VS gaat visa voor getrouwde holebi's gelijk behandelen

© Reuters

Dat heeft Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bekendgemaakt. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof afgelopen juni, die de Amerikaanse federale overheid verplicht om getrouwde holebistellen dezelfde rechten en voordelen te geven als heteroseksuele echtelieden.

Iedereen gelijk voor de wet

"Wanneer koppels van hetzelfde geslacht een visum aanvragen, zal het ministerie van Buitenlandse Zaken die aanvraag op exact dezelfde manier behandelen als aanvragen van koppels van een verschillend geslacht", zei Kerry tijdens zijn bezoek aan het Amerikaanse consulaat in Londen.

"Als u de man of vrouw bent van een Amerikaans staatsburger, zal uw visum-aanvraag op een gelijke manier behandeld worden. Als u de man of vrouw bent van een niet-Amerikaans burger, zal uw aanvraag op een gelijke basis behandeld worden. En als u verblijft in een land dat het homo-huwelijk niet erkent, zal uw aanvraag ook op gelijke basis behandeld worden in de 222 Amerikaanse consulaire diensten wereldwijd", aldus Kerry. "Vanaf het moment dat het huwelijk is uitgesproken in een rechtsgebied dat het homo-huwelijk erkent, is het voor de Amerikaanse immigratiedienst legaal en geldig."

Vijfde Amendement

Het resultaat van de gelijkschakeling is het gevolg van de uitspraak van het hoogste Amerikaanse hof over DOMA (de 'Defense of Marriage Act') in juni van dit jaar. Het Amerikaanse Supreme Court verwierp toen de wet, die bepaalde federale voordelen uitsluitend aan heteroseksuele huwelijken toekende. Volgens de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie strookt de passage uit de wet van 1996 dat het huwelijk "een verbintenis tussen een man en een vrouw" is, niet met het Vijfde Amendement van de grondwet. (Belga/TV)

Onze partners