VS en Zuid-Korea voeren militaire oefeningen uit als reactie op raketlancering Noord-Korea

De zogenaamde Hwasong-14 langeafstandsraket voor de testlancering (foto vrijgegeven door Noord-Koreaans persagentschap). © REUTERS

De raket die Noord-Korea dinsdag afvuurde, kan een ‘grote nucleaire kernkop’ vervoeren. Dat heeft het Noord-Koreaanse regime zelf verkondigd. Als reactie hebben de VS en Zuid-Korea militaire oefeningen uitgevoerd op het Koreaanse schiereiland.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bevestigde dinsdagavond dat het inderdaad om een intercontinentale raket ging. Hij verwierp ‘deze nieuwe escalatie van dreiging’ van Noord-Korea. ‘De Verenigde Staten verwerpen met klem deze nieuwe test. De lancering van de langeafstandraket is een bedreiging voor de VS, zijn bondgenoten, de regio en de wereld’, aldus Tillerson.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Donald Trump op woensdagochtend ook nog eens uitgedaagd: in een mededeling verklaarde Kim dat de lancering ‘een cadeau’ is voor de Amerikaanse regering ter ere van ’s lands nationale feestdag 4 juli.

Als reactie op de Noord-Koreaanse provocatie hebben de VS en Zuid-Korea militaire oefeningen uitgevoerd op het Koreaanse schiereiland. Zo vuurden troepen een aantal ballistische raketten af in de wateren ten oosten van het schiereiland.

De Verenigde Staten vroegen dinsdag ook een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, had een telefonisch onderhoud met haar Chinese ambtsgenoot Liu Jieyi, die deze maand de Veiligheidsraad voorzit.

Pyongyang maakte dinsdagavond bekend met succes een intercontinentale raket te hebben getest. Rusland en China, die het dichtst staan bij het zeer geïsoleerd regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, hebben er dinsdag bij Noord-Korea op aangedrongen een moratorium te installeren op nucleaire testen en het afschieten van ballistische raketten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un jubelt na de succesvolle test van een intercontinentale ballistische raket (foto vrijgegeven door Noord-Koreaans persagentschap).
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un jubelt na de succesvolle test van een intercontinentale ballistische raket (foto vrijgegeven door Noord-Koreaans persagentschap). © REUTERS

Partner Content