VS en Zuid-Korea voeren gemeenschappelijke militaire oefening uit

© Belga

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen hebben samen enkele militaire oefeningen uitgevoerd als reactie op een nieuwe raketlancering vanuit Noord-Korea. De oefening bestond onder meer uit het afvuren van enkele raketten in de zee voor de oostkust van Zuid-Korea, laat het Amerikaanse Defensie weten.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea voerden gisteren enkele militaire oefeningen uit in reactie op de rakettesten van Noord-Korea. China heeft de rakettest veroordeeld maar roept ‘alle betrokken partijen’ op om zich op de vlakte te houden.

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump nogmaals duidelijk gemaakt dat Noord-Korea zich door deze praktijken ‘verder isoleert, haar economie verzwakt en het eigen volk beschadigt’, luidt een mededeling van de president. Mocht de veiligheid van het Amerikaanse volk effectief in gedrang komen, zullen ‘de Verenigde Staten alle nodige stappen zetten om die veiligheid te garanderen en onze bondgenoten in de regio te beschermen’.

China heeft de tweede Noord-Koreaanse raketlancering deze maand veroordeeld. ‘China verzet zich tegen de inbreuken van Noord-Korea op de VN-resoluties’ die niet overeenstemmen met de ambities die gelden binnen de internationale gemeenschap, liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Maar ’tezelfdertijd hoopt China dat de betrokken partijen op de vlakte blijven om zo de spanningen niet op te drijven en enkel handelen om de vrede en stabiliteit in de regio te bewaren’, klinkt het nog.

Het communistische regime in Noord-Korea lanceerde vrijdag opnieuw een intercontinentale raket. De raket legde een duizendtal kilometer af en is vervolgens in de Japanse Zee neergestort. Raketten van het vrijdag gelanceerde type Hwasong-14 zouden ook de Verenigde Staten kunnen bereiken.

Seoel kondigde zaterdag aan dat het de ontplooiing van het Amerikaans raketschild zal accelereren. Ook zal het Amerikaanse leger op het Koreaanse schiereiland en omgeving ‘strategische uitrusting’ opstellen, zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Song Young-Moo zonder verdere uitleg.

Partner Content