VS en Rusland in grootste spionnenruil sinds Koude Oorlog

09/07/10 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

De Verenigde Staten hebben tien Russische spionnen het land uitgezet. In ruil voor de vrijlating verleent de Russische president Dmitri Medvedev gratie aan vier mensen die in Rusland veroordeeld zijn voor spionage voor het Westen.

VS en Rusland in grootste spionnenruil sinds Koude Oorlog

© EPA

Dat melden internationale media. De ruil van de spionnen heeft naar alle waarschijnlijkheid vrijdag plaatsvonden op de luchthaven van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Vrijdagochtend landde een Amerikaans vliegtuig met naar verluidtde tien veroordeelde Russische spionnen. Even later landde ook een Russisch vliegtuig met vermoedelijk vier spionnen.

Schuldig

De tien Russische spionnen, vijf mannen en vijf vrouwen, werden eind juni in de VS opgepakt. Donderdag pleitten ze schuldig voor de federale rechtbank in New York.

Ze gaven toe dat ze voor de Dienst Buitenlandse Veiligheid van Rusland werkten. Ze deden zich voor als gewone Amerikanen en probeerden op die manier gevoelige informatie te verzamelen.

Koude Oorlog

De vier gevangenen die Rusland vrijlaat zijn een nucleaire wapenexpert, Igor Sutyagin, en drie dubbelagenten, Gennadiy Vasilenko, Sergei Skripal en Alexander Zaporozhsky.

Het zou gaan om de grootste uitwisseling van geheime agenten tussen Washington en Moskou sinds het einde van de Koude Oorlog.

Lees meer over:

Onze partners