VS en Rusland gaan inlichtingen uitwisselen over IS

14/10/14 om 22:33 - Bijgewerkt om 22:33

Tijdens een ruim drie uur durende topontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken hebben de VS en Rusland beslist meer informatie te delen over Islamitische Staat.

VS en Rusland gaan inlichtingen uitwisselen over IS

John Kerry en Sergey Lavrov in Parijs © Reuters

De topontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ging door in Parijs.

"We zijn het er alle twee over eens", aldus Kerry naderhand op een persconferentie, "dat er in de 21ste eeuw absoluut geen plaats is voor IS. Geen enkel beschaafd land kan zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaan."

De samenwerking is opmerkelijk omdat de VS en Rusland de jongste tijd in een verslechterende relatie leken te zijn. Ze zijn ze het al drie jaar grondig oneens zijn over de aanpak van de crisis in Syrië, een van de landen waar IS actief is. De Amerikanen hebben altijd de oppositie gesteund, terwijl de Russen zich achter het regime van de Syrische president Bashar al-Assad hebben geschaard.

Tijdens het drie uur durende onderhoud tussen Kerry en Lavrov kwam verder ook de crisis in Oekraïne aan bod. Kerry bevestigde tijdens de persconferentie dat de Russische troepen zich terugtrekken uit Oekraïne en het grensgebied, zoals de Russische president Vladimir Poetin zondag al had aangekondigd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners